Marijan iz Gračaca; zubima je podizao bačvu od 50 kg, na rukama nosio podij s ljudima

Na rendgenskim snimkama starim barem osam desetljeća skelet je najjačeg čovjeka svoga doba, računa se najjačeg na svijetu u posljednje stoljeće i pol. Pokazuje kako su mu sve kosti bile duple, što je svjetski fenomen. One pripadaju Marijanu Matijeviću iz Gračaca u Zadarskoj županiji.

Svoju nadljudsku snagu demonstrirao je  od Amerike do Kine. Za života širom svijeta prozvali su ga Hrvatski Samson. Mogao je zubima podići bačvu piva tešku 50 kilograma, a nakon nastupa pojesti cijelo janje za jedan obrok. Znao je rukama podići iznad glave drveni podij na kojem je svirao šesteročlani orkestar.

Novac koji je Matijević zarađivao od demonstarcije svoje snage uglavnom je poklanjao ljudima širom Jugoslavije. Za zasluge za narod jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito Marijanu je krajem četrdesetih poklonio – autobus.

Neko je vrijeme živio u Berlinu, gdje radi kao nosač, sve dok u nekim novinama nije vidio da u cirkusu nastupa tada poznati atletski šampion koji izaziva na dvoboj sve koji hoće. Tko ga pobijedi, dobiva 500 zlatnih maraka. Marijan se odazvao, lako pobijedio protivnika i 1900. on počeo izazivati za novac. Nitko ga nikad nije pobijedio. Zaradio je mnogo novca, a 1927. dio svojih prihoda s predstava darovao je Nikoli Tesli za njegov istraživački rad.

Marijan je umro 1951.