Microsoft tužen zbog “pločica”

Želimo li nazvati stvari svojim imenom, SurfCast je kao i Rambus – patentni trol

Microsoft se našao po tužbom zbog, praktički, ideje koja stoji iza cijelog kompanijinog vizualnog identiteta, a na kojoj se temelji funkcionalnost OS-ova. Riječ je o „živim pločicama“ na sučelju Windows Phonea i Windowsa 8.

Prije dvije godine, prilikom objave Windows Phonea 7, Microsoft je predstavio i koncept „živih pločica“ koje su služile kao gradivni element sučelja mobilnog OS-a i pripadnih aplikacija. Koncept se do danas proširio i na Windowse 8, a cijeli Microsoftov vizualni identitet temelji se na principu jednostavnosti koje propagiraju „žive pločice“.

No, da ne bi sve prošlo tako glatko, pobrinula se kompanija SurfCast koja tvrdi da je ovaj koncept njihov. Također, da stvar ne bi ostala samo na riječima, podnijeli su formalnu pritužbu sudu, a ono što SurfCast najviše smeta je prodaja računala sa sučeljem zasnovanim na pločicama. Patent u pitanju registriran je pri američkom patentnom uredu davne 2000. godine, a ugrubo se odnosi na odabir višestrukih izvora informacija, te dodjelu posebne „pločice“ svakom od izvora. Dodatno, informacije na „pločicama“ osvježavaju se u određenim vremenskim intervalima, baš kao i u Windowsima.

SurfCast je tvrtka koja nema razvoj niti prodaju bilo kakvih proizvoda, a ono što „rade“ je posjedovanje patenata i licenciranje drugima. U nedostatku dogovora o licenciranju, ono za čime posežu su tužbe, u nadi da će „izvući“ nekakvu nagodbu.