IzdvojenoVijesti

Milanović se sastao s Dobronićem pa pozvao vladu da osigura funkcioniranje pravosuđa

PROBLEMI SU OZBILJNI

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović pozvao je vladu da žurno osigura uvjete za normalno funkcioniranje pravosudnog sustava nakon sastanka s predsjednikom Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem koji mu je ukazao na moguće posljedice štrajka pravosudnih službenika, najdužeg do sada u Hrvatskoj.

Ured predsjednika izvijestio je da je Milanović primio Dobronića, na njegov zahtjev, te da je Dobronić upoznao predsjednika s aktualnom situacijom i problemima u sustavu pravosuđa. Prema njegovim riječima, problemi su ozbiljni i traže sustavno rješavanje, a posebno je istaknuo izrazito loše uvjete rada na hrvatskim sudovima, navodi se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik predsjednika Nikola Jelić

Dvojica čelnika razgovarala su i o štrajku pravosudnih službenika i namještenika koji je ušao u šesti tjedan, pri čemu je predsjednik Vrhovnog suda ukazao na moguće posljedice štrajka, ali i nerješavanja ostalih problema, za pravosudni sustav.

Dovedeno je u pitanje uredno funkcioniranje sudbene vlasti i ostvarivanje ustavnih prava i sloboda građana, kazao je Dobronić.

Predsjednik republike je “vodeći se brigom za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti upozorio kako je sadašnje stanje neodrživo te je, uzimajući u obzir izrazito loš materijalni status pravosudnih službenika i namještenika pozivao vladu da žurno osigura sve potrebne uvjete, materijalne, tehničke i organizacijske, za normalno funkcioniranje pravosudnog sustava”.

“Pravosuđe mora biti u stanju građanima osigurati pravodobnu i kvalitetnu uslugu jer samo tako može jamčiti građanima ravnopravnost te zaštitu njihovih prava i sloboda”, smatra predsjednik Milanović.

Štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima počeo je 5. lipnja i najduži je štrajk do sada u Hrvatskoj.

Ministar pravosuđa Malenica izjavio je nakon sjednice vlade u četvrtak na kojoj je donesena odluka o umanjenju plaće državnima službenicima i namještenicima u pravosuđu koji sudjeluju u štrajku, da su umjesto racionalnog postupanja, dobili ucjenu sindikata koji traži trenutna povećanja.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković rekla je ranije kako su sindikalni članovi u gotovo stopostotnom broju odlučili nastaviti sa štrajkom.

Pravosudne djelatnice Marija Paun i Iva Bolanča u četvrtak su u Saboru, nakon vladine odluke o umanjenju plaća štrajkašima, poručile da od štrajka ne odustaju jer se bore za goli život, da njihovi zahtjevi nisu nikakva arogancija i bahatost nego nastojanje da osiguraju egzistenciju te istaknule da nemaju što izgubiti. 





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button