Ministrica Holy potvrdila: Županijski Centar za gospodarenje otpadom bit će u Biljanima Donjim

Sredinom idućeg tjedna trebao bi biti realiziran dogovor s Hrvatskim vodama oko davanja suglasnosti na lokaciju budućeg Županijskog centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. To je, u realizaciji ovog velikog projekta, do sada bio najveći kamen spoticanja i bit će riješen kako bi se Centar mogao kandidirati za sredstva iz strukturnog fonda Europske unije 2013 godine.

Najavila je to u srijedu u Zadru ministrica zaštite okoliša Mirela Holy koja je sa zadarskim gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem i županom Stipom Zrilićem razgovarala o realizaciji ovog velikog projekta koji je tri godine čekao studiju utjecaja na okoliš.

Većina dilema, rekla je ministrica, konačno je riješena, a problem sa suglasnošću Hrvatski voda dignut je na najvišu razinu jer sličnu priču prolaze i drugi centri za gospodarenje otpadom koji su planirani na području krša.

– Lokacija u Biljanina donjim definitivno ostaje jer je, u odnosu na druge, u visokoj fazi pripremljenosti što znači da se može kandidirati za sredstva iz fondova EU. Sporne točke, a riječ je o biorekacijskim deponijima, su izbačeni iz projekta zbog lošeg utjecaja na vode. I to je ključni argument zbog kojeg očekujemo da Hrvatske vode promjene svoj stav prema ovoj lokaciji- rekla je ministrica Holy.

Zadarski Centar za gospodarenje otpadom koristit će model mehaničko-biološke obrade, a zbog izmjena i dopuna plana gospodarenja otpadom pokrivat će i dio Ličko-senjske županije. To, međutim, neće utjecati na njegove kapacitete niti ih povećavati jer, kako je najavila ministrica Holy, selekcija otpada smanjit će količine koje će dolaziti u sami Centar.

– Analiza troškova pokazat će koji je model najbolji za koji centar. Već sada možemo reći da će, primjerice, Grad Zagreb imati spalionicu komunalnog otpada jer se to rješenje pokazalo najboljim- najavila je ministrica Holy.

Revizija Glinice će biti napravljena. Sve što sada mogu reći jest da je na toj lokaciji nedavno obavljen nadzor i da je na terenu bila naša inspekcija zaštite okoliša koja je dala svoje izdvojeno mišljenje- odgovorila je Holy na novinarsko pitanje o projektu sanacije Glinice na koju je do sada potrošeno preko sto milijuna kuna.