IzdvojenoZadar

Mjesni odbor Poluotok vratio bi stabla kod crkve sv. Šime

IZDALI SU PRIOPĆENJE

Povodom projekta KVARTipo Mjesni odbor Poluotok objavio je Priopćenje za javnost. Isto prenosiko u cijelosti:

⚠️Priopćenje javnosti⚠️

Putem pilot projekta KVARTipo Grad Zadar je za područje Mjesnog Odbora Poluotok predvidio raspodjelu sredstava u iznosu 240.000kn koje se mogu utrošiti za projekte obnove i razvitka komunalne infrastrukture te javnih površina. Građani su pozvani da predlože projekte koji bi bili financirani tim sredstvima sljedeće godine.

Iznos od 240.000 kn omogućuje da unutar godinu dana riješimo neke od većih komunalnih problema ili da navedena sredstva utrošimo na više “manjih” zahvata. Realizirani projekt će odabrati sami građani izglasavanjem.

Pozivamo Vas da se educirate o projektu na navedenim stranicama, aktivno sudjelujete u odlukama o raspodjeli proračunskih sredstava te predložite vlastite ideje.

Ovim putem želimo predstaviti neke od prijedloga koje će MO Poluotok uputiti u proceduru. Neki od navedenih projekata su već dugo u ranim fazama izrade dokumentacije ili podrazumijevaju suradnju više gradskih službi te ih predlažemo s ciljem da se ubrza realizacija projekata.

1. Uređenje igrališta “Kapetanski”.

Obnova igrališta i koševa, tribine, javne rasvijete i priključka za vodu te uređenje pristupnih puteva i zelene površine, a s ciljem ostvarivanja infrastrukturnih preuvjeta za sigurno javno korištenje igrališta. (Ukoliko bi planirani trošak prelazio iznos predviđen projektom KVARTipo, ostatak sredstava možemo osigurati u suradnji sa budućim korisnicima – Sveučilištem, Pomorskom školom, Koncertnim Uredom, etc. ili u suradnji sa zainteresiranom javnosti putem humanitarnih akcija i radnih akcija)

2. Uređenje tzv “Zelenog trga”.

Radi se o povišenoj površini koja se sa svoje južne strane nastavlja na Forum, a proteže se od ulice I.T. Zanottija do ulice Grgura Mrganića. Posljednja je to “velika” zapuštena površina u samom centru grada te zahtijeva hitnu intervenciju u suradnji više Gradskih službi.
A) Uređenje prilaznih stepenica uz crkvu svetog Ilije, uređenje pristupnog puta te postavljanje zaštitne ograde u ulici I.T. Zanottija.
B ) Uređenje i osvjetljenje zelene površine te postavljanje dječjeg igrališta
C) Pronalazak pravnog modela za uređenje zapuštene površine koja se trenutno koristi kao parking za stanare

3. Uređenje šetnice i staza između drvoreda te dodatna dječja igrališta na rivi (obala Petra Krešimira IV.)

Za vrijeme izvođenja radova rekonstrukcije obalnog pojasa rive, promet pješaka se postupno preusmjerava na nedovoljno uređen put između drvoreda koji je posebno u zimskim mjesecima, pun lokvi i blata stoga je nužna hitna intervencija gradskih službi kako bi navedenu šetnicu pripremili za adekvatan prihvat pješačkog prometa kojem će biti izložena slijedeće dvije godine. Uz obnovu šetnice između “dva drvoreda”nameće se i potreba obnove puteva koji se protežu kroz zelene površine, a preporučamo i postavljanje dodatnih dječjih igrališta te “pametnih klupa” kako bi prostor infrastrukturno približili svakodnevnim potrebama građana.

4. Obnova zapuštenih fasada.

Problem trajno zapuštenih pročelja nekih zgrada na poluotoku je tema koja se rasteže godinama, a uz vizualni kontekst u nekim slučajevima predstavlja i ozbiljnu sigurnosnu prijetnju. Predlažemo da u takvim slučajevima Grad Zadar hitno krene sa sanacijom te preuzme troškove obnove, a putem svojih pravnih službi naknadno ustanovi Vlasnike objekata te modele naknade troškova ukoliko je to moguće.

5. Dječje igralište i zelena površina u svakom dvorištu.

Ukoliko želimo sačuvati život na poluotoku, jedan od prioriteta nam moraju biti ulaganja u stvaranje što je moguće boljih uvjeta za život mladih obitelji s djecom. Poluotok je pun “skrivenih” dvorišta koja su nekad imala barem malu zelenu površinu te koš, gol ili ljuljačku, a danas su uglavnom zapuštena ili u potpunosti svedena na divlji parking. S iznosom od 240.000kn, koliko predviđa projekt KVARTipo, možemo urediti površine za obitelji i djecu u gotovo svakom dvorištu na poluotoku kojeg stanari prijave u projekt.

6. Vratimo stabla kod crkve sv. Šime.

Tijekom posljednje obnove poljane Šime Budinića uklonjena su dva reda stabala. Građani često izrazuju nezadovoljstvo takvim riješenjem stoga smatramo bitnim da i ovaj prijedlog uvrstimo u popis potencijalnih projekata koji će biti realizirani iz sredstava pilot projekta KVARTipo.

7. Javne “špine” za vodu.

Smatramo nedovoljnim da na području poluotoka imamo samo jednu javnu slavinu za vodu te predlažemo da se na više frekventnih lokacija postave javne “špine”. Predlažemo lokacije poput stare rive, muraja, trgova, u blizini dječjih igrališta i na drugim frekventnim lokacijama.

U sljedećim danima ćemo detaljnije obavijestiti javnost o navedenim prijedlozima.

Isto tako, podsjećamo da su prostorije MO Poluotok otvorene za razgovore s građanima ponedjeljkom od 17:30 – 18:30, a možete nam se obratiti i putem mail adrese mopoluotok@icloud.com


Related Articles

Leave a Reply

Back to top button