IzdvojenoZadar

VIDEO – Mladen Grdović raspametio publiku na Samoborskom fašniku

PRED TISUĆAMA GLEDATELJA

Iza nas je drugi fašnički vikend. Pregršt zabave i veselja vladalo je Slobodom fašničkom republikom, a u bogatom i raznolikom programu 196. Samoborskog fašnika uživala je mnogobrojna publika, piše Samobor.hr.

Subotnji prijepodnevni program bio je rezerviran za povorku samoborskih dječjih vrtića. Maskirani mališani iz vrtića: Mali prijatelji, Potočić, Osmijeh, Dječji grad, Izvor i Grigor Vitez oduševili su mnogobrojnu publiku svojim kostimima i nastupima. I ove su godine djeca sa svojim odgojiteljicama uložila puno truda u izradu maski te tako pokazala koliko vole Fašnik.

Plesnim nastupom publiku je oduševila Udruga Balans Code, a za svirku se pobrinuo bend Živa legenda.

Brojne gostujuće skupine iz raznih krajeva Hrvatske kao i susjedne nam Slovenije i ove su se godine odazvale pozivu fašničkih vlastodržaca i pohodile Slobodnu fašničku republiku. Na pozornici su se u subotu popodne predstavili i dobro zabavili: Etnološko društvo Prforcenhaus iz slovenske Kostanjevice na Krki, Pikači iz Selnice, KUD Vetrnice iz Kidričeva, Potkalnički plemenitaši iz Gornje Reke, Udruga Mame Cavtat i njihova Limena glazba, Manjgure iz Župe Dubrovačke, Udruga žena iz Štefanca, Međimurske krave, Župski gusari Gospari, KUD Potkalnički kraj i njihova udruga žena, KUD Srce te The Mask iz Dobove i Koranti Rogoznica iz Ptuja.

Za pregršt veselja i plesa u nedjelju prijepodne pobrinuli su se polaznici solističkog programa Slavuji i Slavujčeki, DZ Kikići i Genijalci, Stupničke mažoretkinje, DZ Zagrebački anđeli, DZ Bajka, DZ Strmečki mališani i Plesni zbor Zagrepčanke i dečki.

U nedjelju popodne Slobodnom fašničkom republikom prodefilirala je povorka mjesnih odbora, a na pozornici su se predstavili mjesni odbori Klake, Hrastina, Južno naselje i Rude.

Kostimi su im bili raskošni i originalni, bedastoće su frcale sa svih strana, a inspiraciju za nastup pronašli su u bajkama, kako i nalaže fašnička tema, a obradili su ih na humorističan i satiričan način komentirajući političke i društvene teme. Svojim su nastupima pokušali nadmašiti mjesne odbore koji su se predstavili prošle nedjelje, a to su Celine, Konšćica i Rakov Potok, jer najbolji osvajaju izdašne novčane nagrade.

Prema ocjeni fašničkih likova Princeze Srake, Fiškala i Sudca najbolja je ove godine ekipa iz Ruda koja je osvojila 14 tisuća kuna, drugo mjesto i 11 tisuća kuna odvojile su Klake, a treće mjesto i svaki po osam tisuća kuna dijele Konšćica i Hrastina. Preostala dva mjesna odbora, Celine i Rakov Potok te Gradska četvrt Južno naselje nagrađeni su s 5 tisuća kuna.

Drugi fašnički vikend obilježili su koncerti poznatih glazbenih izvođača. Uz žestoke ritmove Hladnog piva publika se zabavila u petak, fašnički puk u subotu je raspjevao Mladen Grdović, a u nedjelju Klapa Cambi.

Osim na glavnom samoborskom Trgu bogat program u dane vikenda odvijao se i na Trgu Matice hrvatske tj. Trgu Srakinih mališana. Djeca su mogla uživati u dječjim predstavama, zabavnim igrama edukativnim radionicama Zoološkog vrta grada Zagreba te zabavnim igrama na ledu pod vodstvom Športića.

Spektakularna završnica fašničkih spelancija bit će na pokladni utorak, 1. ožujka, kada se očekuje suđenje Princu Fašniku i njegovo paljenje uz  vatromet i koncert Gibonnija.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button