IzdvojenoZadar

Na Općinskom sudu započelo suđenje HDZ-ovom pročelniku Ivanu Šimuniću zbog postavljanja radioaktivnih baznih stanica na krov svoje kuće usred Bibinja

NIJE SE POJAVIO NA SUDU

Na Općinskom sudu u Zadru u petak je održano ročište na kojemu više od 50 tužitelja tuži notornog pročelnika za Odgoj i školstvo Zadarske županije Ivana Šimunića koji je u suradnji s teleoperaterom A1, a kasnije i T-Mobile-om, postavio na krov svoje kuće antene koje su postale noćna mora žiteljima Bibinja.

VIDEO – Više od 150 Bibinjaca prosvjedovalo ispred kuće HDZ-ovca Ivana Šimunića

Nije se pojavio na sudu

Ipak, Šimunić se nije pojavio na pripremnom ročištu koje je trajalo svega desetak minuta. Naime, svaka strana je dostavila po jedan podnesak, pa se tražio rok da se dodatno obje strane očituju na iste. Kako svatko po zakonu ima pravo tražiti rok od osam dana da se druga strana očituje na navode protivnika, tako se dogodilo i u ovom slučaju.

Iako se u roku od osam dana mogu predlagati novi dodatni dokazi, izvjesno je kako novih dokaza ipak neće biti jer je sve što je trebalo biti predloženo ranije predloženo i dio je spisa.

Uvidom u dokumentaciju tužitelja došli smo tako do novih nevjerojatnih podataka. Naime, teleoperater A1 spojen je na električnu mrežu protivno glavnom projektu, koji u konkretnom slučaju niti ne postoji, jer se tuženik ad 1) očigledno nelegalno, bez ikakve dozvole spojio na električne instalacije obiteljske kuće tuženika ad 2) Ivana Šimunića. Prema članku 4. stavku 15. Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i teleoperateri za svoje bazne stanice moraju imati glavni projekt i u skladu s njim izvesti sve potrebne radove. Uz to moraju prijaviti početak radova, zatražiti tehnički pregled objekta, te ishoditi i uporabnu dozvolu. Ništa od navedenog tuženik ad 1) nije ishodio niti poštivao, već se jednostavno i nezakonito spojio na tuđu električnu mrežu. Također da bi tuženik ad 1) bio spojen na električnu mrežu morao bi imati elektroenergetsku suglasnost, koju izvjesno nema, navode tužitelji.

Uloga Marine Dalmacije, djece i trudnih žena

Isto tako, tužitelji s pravom navode i kako je nevjerojatno da je su tuženici dobili odobrenje Ministarstva zdravstva za postavljanje baznih stanica u poslovno – gospodarskoj zoni Marine Dalmacija u kojoj se spominje zaštita radnika, dok nitko ne spominje mještane Bibinja, trudnice i ostalo stanovništvo izloženo radijaciji.

Ono što je gotovo pa nevjerojatno, svakako je razina manipulacije kojom se tuženici služe, jer se postavlja pitanje kako je moguće da tuženik ad 1) dobije suglasnost Ministarstva zdravstva za postavljanje bazne stanice u poslovno-gospodarskoj zoni Marina Dalmacija, a onda tu baznu stanicu za koju su dobili dozvolu postave u gusto naseljeni dio mjesta Bibinje. To bi otprilike bilo kao da dobijete dozvolu da baznu stanicu postavite na vrh Velebita, a vi je onda stavite u dvorište neke škole ili vrtića. Čak i u svom odgovoru na tužbu tuženik se poziva na rješenje Ministarstva zdravstva u kojem uredno stoji da korisnik izvora neionizirajućeg zračenja mora primjenjivati sve mjere opće i osobne zaštite kako za radnike, tako i ljude u okolišu, međutim nigdje ne spominje djecu i novorođene bebe. Možda i ne šteti radnicima koji su tamo nekoliko sati ili nisu, problem je jedino u tome što ta bazna stanica nije postavljena tamo gdje je predviđena ili za koju lokaciju je ishođena suglasnost, a to je Marina Dalmacija. Dakle, ne samo da tuženici manipuliraju tužiteljima, nego čak i Ministarstvom zdravstva koje u svom rješenju eksplicitno spominje da je korisnik izvora dužan voditi brigu o zaštiti radnika. Zašto bi itko spominjao radnike u nekom obiteljskom kvartu, a ne primjerice trudne žene i novorođene bebe, da to nije upravo tako prezentirano Ministarstvu zdravstva, piše u dokumentu kojega potpisuje odvjetnik Denis Klarendić.

Ministarstvo o zaštiti radnika Marine Dalmacije, a radioaktivne bazne stanice HDZ-ov pročelnik Šimunić postavio je na krov svoje kuće usred Bibinja

Ruga li se teleoperater A1 sa stanovnicima Bibinja? Bi li teleoperater u Austriji imao ovakva prava kao u Hrvatskoj?

Postavlja se, stoga opravdanim pitanje, je li ovdje teleoperateri u suradnji s pročelnikom za školstvo ironiziraju mještane Bibinja, pa čak i institucije države, ili misle da za njih nikakvi zakoni ne vrijede. Što se tiče, nekih ustavnih vrijednosti, nije bilo ni za očekivati da bi izloženost zračenju novorođenih beba, njihova diskriminacija u odnosu na drugu djecu u Republici Hrvatskoj zabrinjavalo primjerice pročelnika za školstvo kojem bi primarni interes trebala biti djeca (groteskno) ili predstavnike krupnog kapitala, pa čak niti onda kada nemaju dozvolu da baznu stanicu postave u gusto naseljeno područje. U Austriji, iz koje dolazi A1, pa ni u većini zemalja Europske unije, naravno to ne bi bilo moguće. ali se eto u Hrvatskoj takvo što nastoji progurati, piše u svom podnesku odvjetnik Klarendić, opunomoćena osoba više od 50 Bibinjaca.

Predlaže se stoga, da sud, ako tuženici sami ne uklone baznu stanicu, hitno nakon provedenog dokaznog postupka usvoji tužbeni zahtjev i naloži uklanjanje bazne stanice čijim su postavljanjem tuženici prekršili sve moguće zakone i doveli u pitanje i ustavne vrednote Republike Hrvatske, a kako je detaljno elaborirano u tužbi. Predlaže se stoga, da sud tijekom postupka pristupi očevidu na licu mjesta i angažira ovlaštene sudske vještake radi objektivnog mjerenja razine neionizirajućeg zračenja navedene bazne stanice, predlaže se da sud izravno od tuženika zatraži sve potrebne dozvole za postavljanje bazne stanice, kao i stranačko saslušanje nekoliko tužitelja na okolnost utjecaja bazne stanice na njihovo zdravlje, navodi odvjetnik Klarendić u svom najnovijem podnesku Sudu.

Ovog ljeta održan je prosvjed protiv Šimunića kojega ke skrivečki protmatrao iz svije kuće

Također, traži se da sud od Ministarstva zdravstva zatraži stručno-medicinsko mišljenje odnosno očitovanje iz kojeg bi bilo nedvojbeno da bazna stanica postavljena u neposrednoj blizini djece, trudnica i novorođenih beba ne šteti zdravlju i dobrobiti djece i trudnica.

Za istaknuti je i podatak kako je ovo ljeto u Bibinjama održan prosvjed ispred kuće HDZ-ovca Ivana Šimunića koji je tek s prozora promatrao dvjestotinjak svojih sumještana koji negoduju zbog baznih stanica postavljenih na njegovu kuću koje, evidentno, ugrožavaju zdravlje mještana Bibinja.

Do posljednjeg trenutka branio opskurnog Ivicu Kera koji je zbog ZADAR Newsovih otkrića završio na Zavodu za zapošljavanje

Nije zgorega na kraju spomenuti ni činjenicu kako je Šimunić kao pročelnik za Odgoj i školstvo godinama ignorirao zakone i propise te je do posljednjeg trenutka štitio opskurnog Ivicu Kera, sada već bivšeg ravnatelja Srednje škole Biograd na Moru koji je zbog niza otkrića ZADAR Newsa i borbe hrabre profesorice Zrinke Škare i pedagoginje Anđele Vulin završio na ulici, odnosno na Zavodu za zapošljavanje nakon što ga je smijenio ministar Radovan Fuchs. U neđuvremenu je Kero neoravomoćno osuđen zbog vrijeđanja profesora Jakova Vukina i profesorice Zrinke Škare, ali ni nakon te presude bešćutni Šinunić nije zucnuo. 

<

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button