Nanocjevi za pretvaranje topline u električnu energiju

Znanstvenici sa sveučilišta Wake Forest u SAD-u razvili su tkaninu od ugljikovih nanocjevi koja može generirati električnu energiju iskorištavajući toplinu okolnih objekata.

Prema tvrdnjama istraživača, njihova tkanina može omogućiti svestran i jeftin način za pretvaranje topline u električnu energiju. Trenutno sveučilište traži investitore koji bi komercijalizirali ovu tehnologiju, nazvanu Power Felt.

 

Ukoliko se uspješno komercijalizira ta tehnologija ima potencijal za korištenje tjelesne topline za napajanje različitih prijenosnih uređaja. Također se kao mogućnosti primjene navode omatanje oko vrućih cijevi ili postavljanje ispod crijepa na krovovima kako bi se generirala električna energija iskorištavanjem topline.

Iako već i sada postoje različiti materijali koji pretvaraju toplinu u električnu energiju, za njihovu širu primjenu problem je cijena i efikasnost. No tehnologija koju su razvili znanstvenici sa sveučilišta Wake Forest navodno bi trebala omogućiti izradu relativno jeftinih termoelektričnih materijala, koji bi primjerice ukoliko se primjene na kućištu mobilnog telefona trebali podići njihovu cijenu za samo jedan dolar.