IzdvojenoZadar

Nastavljeno suđenju HDZ-ovom pročelniku Ivanu Šimuniću zbog postavljanja radioaktivnih baznih stanica na krov svoje kuće. Opet se nije pojavio na sudu

NJEGA SE TO NE TIČE

Na Općinskm sudu u Zadru nastavljeno je suđenje HDZ-ovcu i županijskom pročelniku za Odgoj i školstvo Ivanu Šimuniću koji se ni ovaj put nije pojavio na sudu iako ga je tužilo preko 50 tužitelja sa stalnom adresom u Bibinjama.

HDZ-ovca Ivana Šimunića tužilo preko 50 Bibinjaca, njega nije briga

U spis je Šimunić predao dokument o razini mjerenja radijacije, ali obrana argumentirano tvrdi da Šimunić manipulira podacima.

– Podaci prethodnih podnesaka ne odgovaraju opdacima koje, kako navodi odvjetnik Denis Klarendić, ni približno ne odgovaraju današnjim vrijednostima, jer se dostavljeni podaci odnose na razdoblje iz 2022. godine, a ne i novije razdoblje, makar tuženici dobro znaju da se na postojeci antenski prikljudak tuženika A1 prikopčao tijekom ove godine i operater Hrvatski telekom, za koje spajanje naravno da ne postoje nikakve dozvole, jer kako kažu tuženici, za takvo što nema niti potrebe. Međutim, razina neionizirajućeg zračenja je nesporno veća od one koja je poslužila kao parametar za izdavanje dozvole Ministarstva zdravstva, zbog čega je tužitelj u konačnici i predlozio objektivno i nepristrano vještačenje koje bi obavilo neko neovisno tijelo. I naravno razinu zračenja bi trebalo utvrditi na okolnim objektima, jer je opće poznato, a što će se dokazati u ovom postupku, da je razina zracčenja puno veća na okolnim objektima, nego na samom miestu na koi je postavliena bazna stanica – stoji u Klarendićevom podnesku.

Kao dokaz Klarendić u ime tužitelja predlaže vještačenje na okolnost razine neionizirajućeg zračenja na susjedne kuće, saslušanje svjedoka (stručnjaka) na okolnost utjecaja takvog zračenja na okolinu.

Iako je odvjetnik Klarendić zajedno s tužiteljima koji su bili prisutni u sudnici naglašavao kako je nakon postavljanja baznih stanica na kuću Ivana Šimunića narušeno zdravlje brojnih ljudi, djece, žena i trudnica, ali i ostalih Šimunićevih sumještana i susjeda, s druge strane nije bilo posebnih komentara na takve primjedbe.

Šimunića evidnetno nije briga za zdravlje djece i trudnica

Na kraju je određeno odlukom Općinskog suda u Zadru kako će razinu radijacije mjeriti fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

– Što se tiče same lokacie postavlja se pitanje, a vrlo je jednostavno, zasto u rjesenju Ministarstva zdravstva jednostavno ne piše lokacija Težački put 91, već Marina Dalmacija i zašto se u tom rješenju spominiu radnici? Ministarstvo zdravstva uopće ne mora znati koja je adresa Marine Dalmacije, to je mogao biti baš i Težački put 91, ali nije. Ono ne mora znati da tu ima obiteljskih kuća (kao što i ne zna), ali se postavljanje bazne stanice tražilo i rješenje Ministarstva zdravstva izdano je upravo za lokaciju Marina Dalmacija u kojem se izričito spominiu radnici i prevencija štetnog utjecaj na njih – riječi su odvjetnika Denisa Klarendića.

Vještačenje razine radijacije koja isijava s krova Šimunićeve kuće odraditi će fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

U svom prijedlogu Općinskom sudu u Zadru, a što je i prihvaćeno, Klarendić je predložio ispitati stručnjake.

Predlaže se i usvaja dokaz i psihijatrijsko vještaćenje Karla Vučković – Sikirića, Vesne Iglić, Ivice Iglicća, a na okolnost depresije, nesanice, drugih kognitivnih poremećaja kao posljedice postavljene bazne stanice. Na sudu će se prezentirati i vjesšaćenje liječnika hematoloske struke na okolnost oboljenja jednog od tužitelja Borisa Lisice.

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button