IzdvojenoKolumneZadar

Novi svjedok pokajnik

KALMETI I LIVAKOVIĆU KREĆE NOVO SUĐENJE

Vrhovno sud Republike Hrvatske, kao što je već poznato, srušio je oslobađajuću presudu Božidaru Kalmeti i Zdravku Livakoviću, prvoosumnjičenom i drugoosumnjičenom u aferi Remorker. Što to u prijevodu znači izuzev novog suđenja koje će se ponoviti na Županijskom sudu u Zagrebu, ostaje nam za vidjeti.

Sama poruka Vrhovnog suda kako ne prihvaća oslobađajuću presudu koju je donio Županijski sud zbog bitnih nedorečenosti i nelogičnosti u samoj presudi i više je nego jasna, pa će i Kalmeta i Livaković imati dodatan problem sudu nanovo objasniti što su radili, odnosno morat će se dobro potruditi ako žele srušiti USKOK-ovu optužnicu.

Nacional i Provjereno objavili snimke koje dokazuju kako je Drago Tadić priznao da je na sudu lagao u korist Kalmete

Kalmeti i Livakoviću uskoro kreće novo suđenje

Iako su mnogi ljudi bliski Kalmeti uvjereni kako USKOK nema nikakve šanse u ponovljenom suđenju, oni oprezniji najavljuju kako bi na novom suđenju moglo doći do novog obrata. Jedan obrat se već dogodio i to u slučaju USKOK-ovog svjedoka pokajnika koji to u konačnici nije postao, Drage Tadića, koji se nakon nagodbe s USKOK-om na suđenju odlučio ne sjetiti bitnih stvari koje je na ispitivanju u USKOK-u rekao i zbog čega je dobio oprosnicu.

Nakon nagodbe s USKOK-om, Tadić nije procesuiran za izvlačenje novca iz Osijek Koteksa kojemu je bio na čelu. Nije procesuiran ni za davanje mita čelnim ljudima HAC-a koji su mu zauzvrat osigurali unosne poslove na gradnji autocesta. U USKOK-u je Tadić nonšalantno svjedočio o svojim kontaktima s Josipom Sapunarom i Milivojem Mikulićem, članovima Uprave HAC-a, te opisao kako im je u više navrata davao novac.

Drago Tadić je dobio oprosnicu pa je na sudu promijenio iskaz, razotkrila ga je novinarka Provjerenoga Ana Malbaša

Tadić je tada USKOK-u pričao vrlo detaljno, a među ostalim, spomenuo je i tvrtku Zelot. Iako je 2013. USKOK-u rekao kako mu je upravo Josip Sapunar rekao da iza Zelota stoje on, Kalmeta i Livaković, u rujnu 2018., na suđenju, taj ključan detalj koji je rekao USKOK-u nije ponovio.

– To je bilo čisto izvlačenje novca za Sapunara, Livakovića i Mikulića. Sapunar mi je rekao da se novac plaća po nalogu iz Ministarstva, Kalmete i Livakovića – govorio je USKOK-u Tadić, ali to na suđenju nije ponovio. Naknadno je Tadić “zaboravio” taj bitan detalj i iznenada počeo objašnjavati da mu je Sapunar samo spomenuo “ministarstvo”, pa je na temelju toga zaključio da se radilo o Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, odnosno ministarstvu kojemu je na čelu bio Božidar Kalmeta.

U travnju 2021. godine, emisija Provjereno i novinarka Ana Malbaša objavili su audio snimku Drage Tadića koji je priznao kako je svoje svjedočenje promijenio u korist Kalmete jer su mu Vladimir Šeks i Ivan Turudić obećali povoljnije uvjete u svom predmetu.

Tadić je priznao da su ga na promjenu iskaza nagovorili Šeks i Turudić

– Dođe ti meni poruka, to ti je živa istina. Kaže, neće ti Turudić pretvoriti iz ove kazne odlaska u zatvor u uvjetno ako ne budeš svjedočio u korist Kalmete. I sad, što ćeš, došlo svjedočenje u devetom mjesecu. Ponovno sutkinja pozvala, dođe taj stariji odvjetnik kod mene i kaže: ‘Drago, idi svjedočiti, nemamo više što. Ako ti hoće, hoće, ako neće, ništa.’ Ja kažem dobro i odem svjedočiti stvarno u korist Kalmete.

Odem u WC i dođe Kalmeta za mnom i kaže on meni: ‘Drago, prijatelju moj, ovo ti nikad neću zaboraviti. Nikad ti neću zaboraviti, ti si moje, šta god trebaš.’ Kažem: ‘Ne morate mi zahvaljivati, već vi znate da imam dolje neki zahtjev da je uvjet mog svjedočenja bio zahtjev, u ovoj zgradi. Recite svom prijatelju gospodinu koji je tražio da svjedočim da donese, da ispoštuje dogovor.’

A on ispoštuje, smanji mi tri mjeseca, s 24 skine mi na 21 mjesec. Smanjio tri mjeseca. Eto, to ti je bilo – rekao je Drago Tadić na snimci.

Rekao je Tadić novinarki Malbaši i zašto je to sudac Ivan Turudić tražio te pokušali doznati koji je njegov interes bio u tome svemu.

– Oni su prijatelji veliki, njih dvojica. Nije on od mene tražio, takve su poruke došle jer su Turudić i Šeks najbolji prijatelji. Šeks i Kalmeta su, Šeks se mene to nije usudio pitat. Poslali su mi preko indirektne poruke da će oni meni pomoć, ako ja ovome pomognem. Ja sam ovome pomogao, ali meni se nije pomoglo – zaključio je.

Nove snimke i novi svjedok pokajnik?

Kako će se na ponovljenom suđenju ponašati Drago Tadić, ostaje nam za vidjeti, a ono o čemu se sve glasnije priča u kuloarima jest i informacija da bi novi proces mogao iznjedriti i novog svjedoka pokajnika. Tko je novi svjedok pokajnik, protiv koga će svjedočiti da bi sebi ublažio kaznu, postoji li uopće on ili se samo radi o sve glasnijim naklapanjima i mitu, ostaje nam za vidjeti. Ostaje nam također za vidjeti i što je novoga na novim snimkama koje navodno postoje i koje javnost još uvijek nije čula. Sve u svemu,očekuje nas zanimljiv i dinamičan period kada je u pitanju novo suđenje Božidaru Kalmeti i Zdravku Livakoviću.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button