ZadarZadne-Izdvojeno

OBRAT UDRUGA I MJESNIH ODBORA – Grancarić: “Odustat ćemo od svojih zahtjeva ako Centar ishodi lokacijsku dozvolu”

deponija tkon-190412- 07– Odustat ćemo od zatjeva za raskidom ugovora između čistoće d.o.o. i ostalih lokalnih samouprava Zadarske Županije o odlaganju otpada na deponij na Diklu ukoliko se ishodi lokacijska dozvola za početak izgradnje Centra u Biljanama donjim – kazao je u razgovoru za ZDNews.hr predsjednik MO Diklo, Božidar Grancarić, jedan od potpisnika otvorenog pisma gradonačelniku Zadra, Božidaru Kalmeti. Dodao je i kako ‘pojedini mudraci pokušavaju bojkotirati projekt Biljane donje’, ne imenovavši nikoga. Možda nije ni trebao, ali je jasno da se to odnosilo na pripadnike Akcije Mladih koji se u potpunosti protive projektu izgradnje Centra za gospodarenje otpada u Biljanima.

A slažu li se s Grancarićem u potpunosti i ostali potpisnici dva priopćenja koja su posljednjih dana stigla na redakcijske mailove zadarskih medija, pokazat će vrijeme. Naime, kako doznajemo od nekih potpisnika spomenutih priopćenja,monigi su za permanentnu zabranu odlaganje otpada na Diklu.

– Tko će opet čekati godinama da se to riješi? Taj problem trebalo je odavno riješiti. Nažalost Diklo je taoc jedne politike – kazao je.

U međuvremenu, zadarski gradonačelnik oglasio se s priopćenjem te je još jednom odbio zahtjeve potpisnika priopćenja, kazavši jasno kako deponij na Diklu neće biti zatvoren za ostale lokalne samouprave.

Poštovani,

Temeljem dopisa udruga Dikla, Bokanjca i Puntamike šaljemo izjavu gradonačelnika Grada Zadra:

U potpunosti razumijem žitelje zapadnog dijela grada Zadra jer (neusklađeno) odlagalište neobrađenog otpada u svom okruženju trpe već 50 godina ali ih isto tako molim za razumijevanje i strpljenje jer se nalazimo pred rješenjem jednog od ključnih problema ne samo grada Zadra već i čitave Zadarske županije. U tijeku je proces uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području cijele Zadarske županije u kojem će jedan od segmenata biti izgradnja suvremenog Centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije koji je u potpunosti u skladu sa svim direktivama EU te se tek nakon izgradnje Centra mogu zatvoriti i sanirati sva neusklađena odlagališta otpada na području Zadarske županije, pa tako i odlagalište otpada „Diklo“. Projekt nije od lokalnog značaja, već od državnog, te kao takav bi trebao biti u funkciji do kraja 2017. godine kad ćemo dobiti kvalitetan Centar za gospodarenje otpadom koji koristi tehnologiju koju je prihvatila Europska komisija i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Zato svi uključeni u taj projekt na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini moramo odgovorno sudjelovati u njemu i svi zajedno trebamo raditi na tome da se ovaj problem kvalitetno i dugoročno riješi.

Ne podržavam metode pritiska i svaki oblik blokade bio bi korak unazad u započetom i već poodmaklom procesu. Vjerujem kako ćemo projekt Centra za gospodarenje otpadom na najsuvremeniji način realizirati zajedničkim nastojanjima i razgovorima za koje stojim na raspolaganju i mojim sugrađanima u zapadnom dijelu grada.

Gradonačelnik Grada Zadra

Božidar Kalmeta





Related Articles

Back to top button