“Očekujem ponavljanje mariborskog scenarija i pobjedu naroda nad korumpiranom vlašću”

Prema najavama organizatora mirnog prosvjeda koji će se u petak 21.12.2012 u 10 sati održati na Narodnom trgu (povorka s Branimira prema Trgu kreće u 10 sati), broj zainteresiranih za sudjelovanje u ovom događaju koji je zaintrigirao maštu mnogih Zadrana, raste iz dana u dan. Tako je u noći s utorka na srijedu na adrese svih zadarskih redakcija, uključujući i ZDNews.hr, stiglo priopćenje u kojem se navodi kako će članovi Organizacijskog odbora prosvjeda “KAD NEPRAVDA POSTANE ZAKON, OTPOR POSTAJE DUŽNOST” danas u 12:45 sati u caffe baru Guam na Diklu održati press konferenciju na kojoj će prosvjed i službeno biti najavljen. O događajima sa najavljene pressice moći ćete čitati na našem portalu odmah po završetku iste.

U iščekivanju konkretnijih stvari i događaja, tijekom jučerašnjeg dana upitali smo popularne zadarske političare i one koji bi to tek mogli postati, podržavaju li prosvjed koji će se održati u petak na Narodnom trgu.
Evo što su kazali:

Željko Mikin, SDP: Ako je prosvjed legitimno prijavljen i ako su građani nezadovoljni, onda s pravom prosvjeduju i u tome imaju moju podršku. Činjenica je da HDZ-ova vlast u svojim mandatima, a posebice u posljednjem nije najbolje surađivala s građanima koji zakonski imaju pravo to javno iskazati.

Ingrid Antičević Marinović, SDP: U Bruxelessu-u sa, ali vjerujem da će najmasovniji prosvjedi biti u svibnju 2013. na lokalnim izborima – sadržaj je sms poruke koju nam je Ingrid poslala.

Rudolf Dvorski, HSP Dr. Ante Starčević : Ne želimo skupljati jeftine političke poene radi ovog prosvjeda, ali ga podržavamo. Smatramo da je gradska vlast neučinkovita i da ne rade dobro svoj posao. Upravo zbog toga građane Zadra koji će izaći na prosvjede podržavamo.

Drago Čulina, Laburisti: To je legalno pravo na izravno prakticiranje demokracije. Ako je itko sadašnju, HDZ-ovu vlast prozivao radi neučinkovitosti, onda smo to mi, Laburisti. Osobno  pozdravljam svaki legitimni prosvjed koji je opravdan kao i ovaj. Mislim da su organizatori kod sastavljanja liste radi čega se prosvjeduje trebali biti konkretniji i s manje tema, ali konkretnije obrađenim. Mislim da bi bilo bolje da su rekli o svom putu na Diklu ili slučaju na deponiju, to bi bilo puno jasnije i tada bi veći broj ljudi sudjelovao u tom prosvjedu. Želim uspjeh prosvjednicima i da im se glas čuje. Kad već pričamo o nekim stvarima, spomenimo prodaju hotela u pljačkaškoj privatizaciji devedesetih godina s čim današnji Grad Zadar nema veze, ako i ima, nema ova garnitura. Rado ću navratiti na prosvjed u petak.

Ivo Bilić, SDP-ov nestranački kandidat za gradonačelnika Zadra: Nažalost, samo putem medija sam upoznat s konkretnim slučajem stanovnika tzv. “Galićevih zgrada”,  te je u ovom trenutku s moje strane bespredmetno o tome govoriti. S time da se o spomenutom slučaju namjeravam detaljnije informirati. Ali, u ovom trenutku kao građanin Zadra i Dikla mogu samo reći da ako su točne sve tvrdnje koje su stanovnici zgrada iznijeli onda je to s ljudske, društvene i pravne strane veliki problem kojem treba pronaći rješenje u interesu spomenutih građana i javnom interesu.

Marko Pupić Bakrač, Savez za građansku i etičku Hrvatsku: Prosvjede podržavam i u njima ću aktivno sudjelovati. Političari su od demokracije i demokratskih procesa napravili ruglo. Za njih je politika borba za interese (stranačke i vlastite) a ne za ljude i njihovu dobrobit.  SDP i HDZ vode politiku upravo obrnutu onoj koju bi trebali voditi s obzirom na svoja politička opredjeljenja.  Socijaldemokrati režu socijalna prava i idu na ruku krupnom kapitalu pa tako  u Zadru kandidiraju za gradonačelnika predstavnika krupnog kapitala u stvari Hypo namjesnika za grad Zadar. Dok HDZ-ovci inače zakleti demokršćani(što će reći pobornici demokracije na kršćanskim, etičkim načelima) i nacionalisti pljačkaju vlastitu državu i narod te izdaju nacionalne interese. Zadar je ogledni primjer njihovog načina vladanja zasnovanog na nemoralu, lopovluku,kriminalu. Izuzetno sam ponosan da se svijest građana podigla do te mjere da su odlučili boriti i braniti svoja prava putem prosvjeda. Očekujem ponavljanje mariborskog scenarija tj. pobjedu naroda nad korumpiranom i kriminalnom vlašću.