Očitovanje Marka Vučetića

Poštovani, budući je Kristijan Kapović, tražeći dodatne načine vršenja pritisaka na oporbene vijećnike, medijima odaslao predstavku kojom ih obavještava da je od nadležne policijske uprave zatražio utvrđivanje i provjeru prebivališta Igora Vučetića i mene, Marka Vučetića, držim potrebnim skrenuti pozornost javnosti na sljedeće činjenice.

Po st. 2. čl. 12.  Zakona o prebivalištu  predviđa se da su tijela javne vlasti, ukoliko dođu do saznanja da osoba moguće ne živi na adresi prijavljenog prebivališta, dužna o tome izvijestiti nadležnu policijsku upravu. Ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je načelnik Kapović, prije utvrđivanja istinitosti prijavljenog prebivališta od strane nadležne policijske uprave, isti dopis proslijedio medijima, ali i objavio na službenim mrežnim stranicama Općine Vir (što posebno čudi, budući je ista namijenjena isključivo objavljivanju službenih akata), razvidno je da i sam shvaća neutemeljenost navedene prijave te se, umjesto na zakonito postupanje i utvrđivanje činjenica, odlučio na zastrašivanje obitelji.

Zanimljivo je da je prijava datirana jedan dan nakon održane konferencije za tisak na kojoj je izrijekom naveo kako moja supruga i djeca žive u Zadru, iznoseći podatke o njihovom kretanju, školi i kvartu. Budući je svojim govorom moju djecu i suprugu doveo u neprimjereni kontekst, razumljivo je da isto rezultiralo strahom za njihovu sigurnost. Strah je razumljiv jer njegove izjave u ušima roditelja ovako zvuče: Znam gdje ti se obitelj nalazi u svakom trenutku!

Budući gajim temeljno povjerenje u institucije, pravni sustav i tijela Republike Hrvatske, kontaktirao sam Prvu policijsku postaju i zatražio procjenu ugroze sigurnosti moje obitelji. Tom prilikom sam ih obavijestio da ćemo iskoristiti, u potpunosti ili dijelom, ovisno o nametnutim okolnostima,  pravo propisano st. 4. čl. 2. Zakona o prebivalištu. Znakovito je da je načelnik Kapović pokrenuo  postupke utvrđivanja istinitosti prijavljenog prebivališta (podsjećam, dostavljajući medijima službene predstavke policijskoj upravi) dan nakon što je medijski prozivao mene i moju obitelj. Držim da se radi o podloj  manipulaciji, budući je znao da ću reagirati kao otac i suprug, ali se, kao i mnogo puta do sada, prevario očito predmnijevajući da ću zaboraviti na zakonitost i o novonastalom stanju propustiti izvijestiti nadležna tijela. To nisam učinio, upravo kao što i ovim obraćanjem neću propustiti podsjetiti javnost kako Kapovićeva nervozna reakcija započinje nakon okupljanja građana s ciljem upozoravanja javnosti na moguću devastaciju obalnog pojasa na otoku Viru. U ovih nekoliko dana, zahvaljujući načelnikovim izjavama,  povećao se broj predmeta  potrebnih propitivanja zakonitosti, ali, vratimo se na početak i na meritum stvari – je li došlo do devastacije obalnog pojasa?

 

Dr.sc. Marko Vučetić, nezavisni vijećnik

Vir