Odlagalište sirovina za otpad dobilo gotovo 48 milijuna kuna

Odlagalište sirovina, zadarska tvrtka za skupljanje i obradu otpada, u posljednje četiri godine je za svoje poslovanje od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobila je čak 47.785 milijuna kuna.

– Najviše sredstava, 46,9 milijuna kuna, u periodu od 2009. do 2012. su dobili za sakupljanje ambalažnog otpada i za poslove koje obavljaju u centrima za gospodarenje ambalažnog otpada. Kao sakupljači i obrađivači otpadnih automobila dobili ukupno 729,2 tisuće kuna, dok su za skupljanje otpadnim uljima dobili 59,6 tisuća, a za skupljanje baterija i akumulatora 82,2 tisuće kuna, kazala nam je Lidija Tošić, glasnogovornica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Iz Fonda su nam napomenuli kako naknade koje se isplaćuju sakupljačima i obrađivačima posebnih kategorija otpada nisu proračunska sredstva. Naime, fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sredstva za financiranje svoje djelatnosti ostvaruje, između ostalog, putem namjenskih naknada koje mu uplaćuju obveznici plaćanja, odnosno oni koji na tržište RH stavljaju ambalažu, vozila i gume, baterije i akumulatore, ulja, električnu i elektroničku opremu i uređaje.

Odlagalište sirovina d.o.o. ima status skupljača ambalažnog otpada, centra za gospodarenje ambalažnim otpadom i oporabitelja za I. i II. stupanj oporabe metalne otpadne i aluminijske otpadne ambalaže te status sakupljača otpadnih ulja, baterija i akumulatora.

Prema svemu sudeći, biznis sa smećem je vrlo unosan. Osim ovih poslova Odlagalište sirovina radila je i na sanaciji bazena lužine kod Obrovca, kao i sanaciji TEF-a.

Podsjetimo, početkom godine Zagrebački Županijski sud vratio je tužiteljstvu na doradu optužnicu protiv Vinka Mladinea, bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Mihe Zrnića Marinovića, vlasnika tvrtke “Odlagalište sirovina”, koje se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da su Fond oštetili za više od 46 milijuna kuna. U optužnici podignutoj u srpnju prošle godine zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tvrdi da je Odlagalište sirovina d.o.o. od 1. ožujka 2007. do 30. studenog 2010. Fondu ispostavila i naplatila ukupno 29 “privremenih situacija” u iznosu većem od 125 milijuna kuna za radove i građevinski materijal koji su već bili plaćeni temeljem drugih ugovora. Tako je Odlagalište sirovina navodno stekla korist od gotovo 37 milijuna kuna, dok je Fond oštećen za 46 milijuna kuna.