Odvjetnik Pavlović kolegama: čeka vas raščišćavanje svega što se kod nas nataložilo

 

Uoči 15. prosinca, dana D za hrvatsko pravosuđe, jer tada stupa na snagu izmijenjeni Kazneni zakon, najpoznatiji stručnjak za kazneno pravo, zadarski odvjetnik mr. Šime Pavlović, poručio je svojim mladim kolegama kako ih čeka raščišćavanje svega što se nataložilo kod nas.

Na zavidim vam, kazao je Pavlović pri kraju svog nadopunjenog predavanja o izmjenama KZ na predstavljanu Biltena Općinskog suda u Zadru. Uglavnom mladim zadarskim odvjetnicima,  Šime Pavlović je savjetovao da što više primjenjuju i pozivaju se na Europsku konvenciju. Uostalom, dužni ste to raditi u praksi, istaknuo je mr. Pavlović.

Govoreći o nezakonitim dokazima u kaznenom postupku Pavlović je upozorio na novu zakonsku odredbu po kojoj se na takvim dokazima ne može temeljiti isključivo osuđujuća presuda.

Govorio je kršenju ustavne odredbe i EU konvencije po kojoj se ne poštuje pravo okrivljene osobe na suđenje u razumnom roku. Dugi rokovi, zastare, odugovlačenje u zakazivanju rasprava, sve to po riječima Pavlovića, ukazuje na nezakonito ponašanje pravosuđa.
O samom zakonu i njegovim izmjenama mr. Šime Pavlović napisao je knjigu komentar koja će izaći na 1300 stranica. Bit će to njegova 13. knjiga. Prethodna knjiga o kaznenom zakonu doživjela je dva izdanja u tri godine, što govori koliko se u praksi uvažava pravosudno znanje zadarskog odvjetnika.