112ZadarZadne-Izdvojeno

Ogorčena medicinska sestra iz Zadra: Ucjenjivani smo i degradirani od strane nove sanacijske Uprave

Opća bolnica Zadar (Foto: 057info)
Opća bolnica Zadar (Foto: 057info)

Najnovije sanacijske mjere koje su se počele sprovoditi u bolnicama diljem lijepe naše, zahvatile su i Opću bolnicu Zadar. Prema najavama, ove mjere imat će takav učinak da će se smanjili izdaci za zaposlene, a dio zaposlenih planira se ili se već poslalo u redovitu ili prijevremenu mirovinu.

Što se ostatka medicinskih sestara tiče, njima će se smanjiti primanja reorganizacijom rada. Lista tzv. viškova zaposlenih u bolnicama ne bi smjelo biti, no osoblju zaposlenome na određeno vrijeme ugovori se neće produživati. Osim u iznimnim slučajevima. A koji su to iznimni slučajevi, nitko ne zna. Ne znaju to ni medicinske sestre Opće bolnice Zadar. Jedna od njih, ogorčena na nove sanacijske mjere odlučila je ekskluzivno za ZDNews.hr reagirati javnim priopćenjem (podaci poznati redakciji). U svom javnom istupu, sestra staje u obranu svojih kolegica i kolega. Ona apelira na one kojih bi se to trebalo ticati kako su medicinske sestre šikanirane i nisu te na kojima bi se mjere trebale sprovoditi. Dodaje i kako sestre nerjetko rade poslove za koje nisu plaćene, odnosno poslove koje po zakonu ne bi smjele raditi.

Priopćenje ogorčene medicinske sestre prenosimo u cijelosti.

Sanacijske mjere stigle su i u našu Zadarsku bolnicu

Svaki mjesec mnogi građani Republike Hrvatske odvajaju za zdrastveno osiguranje i dopunsko osiguranje. Pitanje glasi: gdje je taj novac i kome on ide, jer očito ne ide za medicinske sestre koje požrtveno rade svoj teški posao. Gdje je novac poreznih obveznika?

Naime, vladajući su se najviše uhvatili medicinskih sestrara koje rade u smjenama, koje su degradirane od strane struke, koje godinama plaćaju Komoru medicinskih sestara koja ne stoji iza njih, već im samo nameću nove poslove i teže zadatke, kao i veću odgovornost te ih ista ne brani ni pred zakonom niti pred bilo kakvim sudom. Komora je dužna branit medicinske sestre i njihova prava, jer one mjesečno plaćaju poveću svotu novca, a još im je ta ista Komora i nametnuta te su je obvezne plaćat ako rade u struci. Komora je uredila svoje zakone i sestre su ih dužne provodit. Naime, sestrama širem zemlje nametnuto je da vode evidenciju o svom poslu kompjuterski, kako bi se znalo pred nekim nevidljivim zakonom kakva je zdravstvena njega i da li je kvalitetno provođena. U jutarnjoj smjeni treba radit glavna sestra i još jedna prvostupnica sestrinstva koja će zamijeniti glavnu kada to služba bude dozvoljavala i zajedno s njom će pisati planove zdravstvene njege kako bi medicinske sestre srednje stručne spreme mogle obavljati svoj posao.

Na odjelima u Zadarskoj bolnici rade po dvije sestre na odjelu, a na nekim i jedna. Uz sav tekući posao one jednostavno ne stižu upisivat promjene pacijenata kompjuterski. Svaki odjel ima oko 15–20 ljudi, a na nekima ih se nalazi i više. Puno je više bolesnih ljudi pogotovo onih koji oboljevaju od karcinoma i koji svoje zadnje dane života provode uz zadarske sestre koje im svojom stručnošću i humanošću pružaju onaj zadnji traćak nade života.

Ovih dana Zadarskom bolnicom bruje raznorazne ucjene i degradiranja naših medicinskih sestara koje su junakinje u svom poslu, koje su život posvetile bolnici i pacijentima, a mnoge od njih su radile čitav rat i zbrinjavale umiruće i ranjenike kojima nitko nije rekao ni hvala, a kamoli da su dobile kakvo priznanje od Grada ili države.

Medicinske sestre koje rade na ugovorima po isteku ugovora dobivaju otkaze jer je to naredila nova uprava. Ostaju bez posla i bez prihoda se vraćaju na burzu rada. Glavne medicinske sestre odjela i odsjeka ostaju bez svog radnog mjesta i odlaze u smjene nakon 25 godina rada i školovanja.

Očekuje se da će krajem 12. mjeseca oko 30 sestara dobiti otkaze odnosno neće im se produžit ugovor, a mnoge od njih rade i duže od 3 godine.

Pitanje glasi: Zašto se udara u ovoj državi po najslabijima, po jadnim radnicima. Medicinske setre u zadarskoj bolnici, a i u čitavoj zemlji ionako rade posao za koji nisu adekvatno plačene te po zakonu i nesmiju. Naime one daju transfuzijske pripravke što bi trebao lječnik raditi, daju intravenoznu terapiju, voze pacijente na dijagnostičke pretrage, voze umrle u mrtvačnicu i na kraju umjesto da budu nagrađene, nadređeni ih šalju doma, a istrošene sestre umorne, inavilde rada vraćaju u smjene.

Sestre rade u nehumanim uvjetima i malo tko bi radio takav posao za takvu plaću, još su ucjenjivane i degradirane od strane struke, svojih nadređenih i od nove sanacijske uprave.

Ako je bio problem u onima koji su rukovodili bolnicom do sad i koji su napravili toliki dug, zašto oni ne odgovaraju za sebe, a ne jadne sestre koje nemaju veze ni s upravom ni s državom već samo imaju veze sa pacijentima.

Pacijenti su jadni, a tiče se svih nas kako bolnica nema novaca nema ni za ljekove. Pacijenti će se morat liječit u drugim gradovima i u drugim klinikama, zar su to zaslužili građani Zadra koji su se borili za svoj grad? Ušli smo u Europu, a daleko smo od europskog standarda. Došlo je vrijeme da će se moći ljiečiti samo oni koji imaju novaca. Sanacija je krenula i bit će nam svima još i gore, sestrama su ukinuli bodove i koeficijente. Za što će one radit i tko će radit? Kako sanacija misli da će manjak sestara kvalitetno obavit svoj posao, pitaju li se kakvi će biti ti ljudi? Hoće li biti zbrinuti?

Sestrinstvo je profesija koja iziskuje puno odrcanja, puno žrtve, puno ljubavi, a naša Vlada želi sestrama oduzet i ono malo dostojanstva koje im je ostalo. Zar čovjek ne zaslužuje da mu se sve pruži kad je bolestan? Ponašaju se kao da su svemogući i besmrtni, a svakom od njih će jednog dana trebat pomoć od drugog. A što ako im nitko ne bude mogao dati ni čašu vode? Zar će tek tad svatit što je sestra i koje su njene zadaće? Hrvatska ima školovane sestre koje odlično i sposobno obavljaju svoj posao, ali dajmo im otkaze jer na njima je najbolje uštedjeti, zašto bi radile dvije kad može jedna nepokretne kupati ionako će za par godina obolit od uklještenja kićme ili od neke druge profesionalne bolesti.

Medicinke sestre su stup zdravstva o kojima sve ovisi. One imaju svoju profesiju koja je priznata u svijetu,  ali nažalost u našoj zemlji nije, pitam se dokle će sestre ovako? Koliko se trebaju pravdati za svoj posao i za svoje školovanje? Pustite nas da radimo za što smo školovane, ne potcjenjujte nas. Pustite nas da radimo i da brinemo o svojim pacijentima jer postojimo da unaprijedimo zdravlje bolesnih i čitavog naroda. S poštovanjem medicinska sestra.





Related Articles

Back to top button