IzdvojenoZadar

Oleg Butković u Albaniji predložio trajetknu liniju između Zadra i najveće albanske luke Drač

Ministar Oleg Butković početkom ovog tjedna je boravio u službenom posjetu Republici Albaniji gdje se sastao s Belindom Belluku, ministricom infrastrukture i energetike Republike Abanije te s Blendiem Klosijem, ministrom turizma i zaštite okoliša, piše portal Morski.hr.

Na sastanku s ministricom infrastrukture i energetike otvorena su sva ključna pitanja prometne povezanosti, važnost uključivanja Albanije u pan-europske koridore, mogućnosti prijenosa hrvatskog iskustva i znanja iz EU-integracijskog procesa i iz područja prometne tematike.

Foto: MPPI

Ministar Butković je istaknuo kako je suradnja svih zemalja na prometnom Jadransko-jonskom koridoru neophodna, pogotovo u tehničkom dijelu razrade buduće trase. Takva suradnja podrazumijeva tehničku pomoć vezano za bolje razumijevanje europskih politika koje se odnose na promet i infrastrukturu, ali i bolje korištenje EU fondova, piše Morski.hr.

Foto: MPPI

Prometno povezivanje Hrvatske i Albanije

Zbog toga je ministar Butković naglasio potrebu alternativnih rješenja za povezivanje. U tom smislu, predloženo je formiranje radne skupine koja će raditi na pripremi sporazuma i uspostavi direktne zračne linije između Tirane i Zagreba.

Također, u interesu obje strane je uspostava i pomorske trajektne linije te je hrvatska strana predložila uspostavu trajektne linije Zadar-Drač, a na tu temu je održan sastanak i obilazak luke u Draču gdje su održani razgovori s predstavnicima luke Drač, najveće albanske luke, koja je također zainteresirana za proširenje svojih kapaciteta povezivanjem sa susjednim zemljama.

Pomoć Albancima pri rješavanju problema morskog otpada

Na sastanku s ministrom turizma i zaštite okoliša Blendi Klosijem, ministar Butković predložio je pokretanje mjera i aktivnosti prevencije potencijalnih onečišćenja mora morskim otpadom u suradnji Hrvatske, Crne Gore i Albanije.

Također, predložena je mogućnost razvoja programa kroz koje bi hrvatska strana pružila dodatnu stručnu i tehničku pomoć u rješavanju pitanja morskog otpada s kopna i plovila koji nastaje u području Albanije kao i razvoj projekata koji će imati za cilj jačanje administrativnih kapaciteta u tom važnom segmentu.





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button