ZadarZadne-Izdvojeno

Opet prolongirano postavljanje mjerne postaje na Smiljevcu! “HDZ i Kalmeta su nas izigrali i prevarili. Pozivamo ministra Zmailovića da dođe u Zadar”

deneNepodnošljivi i otrovni smrad koji godinama guši i truje sve stanovnike Smiljevca, ali i njegove šire okolice, zadarskoj gradskoj vlasti očito nije “nikakav problem” jer, suprotno najavama, gradski oci ovaj gorući problem i ekološku katastrofu očito ne misle riješiti u dogledno vrijeme. Međutim, to je suprotno najavama gradonačelnika Božidara Kalmete koji je u više navrata tijekom predizborne kampanje Smiljevčanima jasno obećao kako će upravo problem na Smiljevcu biti jedna od stvari koju će prvo riješiti ukoliko postane gradonačelnik. I postao je, a smrad je ostao.

Jedan od stanovnika Smiljevca, koji više ne može živjeti u ovakvim uvjetima, Slobodan Vrkić, u razgovoru za ZDNews.hr otvoreno je kazao kako je stanovnike Smiljevca HDZ, zajedno s Božidarom Kalmetom – prevario. Vrkiću i dalje nije jasno kako je Denis Karlović, predsjednik MO Smiljevac, mogao glasati protiv prijedloga za ukidanje komunalne naknade stanovnicima Smiljevca.

‘HDZ i Kalmeta su nas prevarili, a Denis Karlović bi se trebao ugledati na Antu Rubešu’

– Predizborna varka. Znato što je to? Kalmeta i HDZ su u predizbornoj kampanji rekli da će riješiti problem pročišćavača, međutim, oni su naručili mjerenje količine sumporvodika u zraku na Smiljevcu tek nakon reakcije vijećnika Ante Rubeše i Akcije Mladih u gradskom vijeću. Ali ni to mjerenje ništa ne rješava. To je sramota. Puno više je Rubeša učinio za stanovnike Smiljevca nego bilo tko drugi. Čak je i naš, nazovimo ga tako, predsjednik MO Smiljevac, Denis Karlović, glasao protiv prijedloga Akcije Mladih o ukidanju komunalne naknade dok se ne riješi ova ekološka katastrofa koja nas sve truje i lagano ubija. Zašto je on tako glasao, mnogi od nas i danas ne možemo shvatiti. Gospodin Karlović bi se trebao ugledati na gospodina Rubešu. Nama je strpljenje pri kraju. Ukoliko se problem ne riješi kako treba, tijelima ćemo zaustaviti cisterne koje svakodnevno pune Odvodnju.

‘Pozivam ministra Zmailovića da dođe u Zadar i vidi ovu ekološku katastrofu’

Iz Grada Zadra rekli su sa će mjernu postaju postaviti još u 11. mjesecu 2013., a kasnije je to prolongirano za veljaču 2014., da bi nam danas rekli kako će ista biti postavljena najkasnije “do kraja ožujka”. Kako to komentirate?

– Ja mislim da oni to nikad neće postaviti tu. To će se odgađati što dalje i dalje. Gradskoj vlasti to nije nikakav prioritet. Njima je jedini cilj da ljude ušutkavaju, ali ja ću vam reći da je danas, pošto je jugo, zaudaralo posebn. To je strašno i nepodnošljivo. Ako taj uređaj za mjerenje i postave, s njim neće riješiti nikakav problem. Od svega toga nema apsolutno nikakve koristi. Njima je prioritet da ta Odvodnja radi, smrdilo nam ili ne. Kalmeta i HDZ su nas prevarili svojim predizbornim trikom i lažnim obećanjima. Slobodno to napišite. Stojim iza svoje izjave. Ovom prilikom javno, pošto nemam njegov broj mobitela i ne znam načina kako doći do njega, pozivam ministra Zmailovića da dođe u Zadar i vidi ovu ekološku katastrofu – kazao je Vrkić.

Ivica Katić, pročelnik za Razvitak otoka i zaštitu okoliša u razgovoru za ZDNews.hr tvrdi kako će mjerna postaja, koja ne rješava problem smrada na Smiljevcu, biti postavljena “u ožujku”.

– Krajem studenog 2013. gradonačelnik je donio odluku o postavljanju uređaja za mjerenje kakvoće zraka na Smiljevcu temeljem zaključka Gradskog vijeća održanog u listopadu. Mi smo 4. prosinca uputili poziv tvrtkama koje se bave tom djelatnošću i koje imaju potrebne certifikate da nam dostave ponude. S tvrtkom ANT laboratorij iz Zagreba je sklopljen ugovor 31.1. ove godine u kojem je definirano da mjerenja moraju započeti u ožujku. Mi se nadamo da će oni s mjerenjem započeti i krajem veljače.

Što ako mjerenje pokaže da je stalna visina sumporvodika i ostalih elemenata štetna za građane? Što ćete poduzeti?

– Taj uređaj ima povišene iznose jer se na Smiljevac dovoze fekalije i prazne se crne jame putem auto-cisterne. Ono što sam znao i što se pričalo na Gradskom vijeću je to da se traži slternativna lokacija za to. Vjerojatno ćemo razmišljati u tom pogledu – kazao je za kraj Katić.

Antonio Baus, Ante Rubeša, Vlado Gambiraža - Akcija Mladih
Antonio Baus, Ante Rubeša, Vlado Gambiraža – Akcija Mladih

Oporbeni vijećnik, Ante Rubeša kazao je kako je nepošteno od Božidara Kalmete i HDZ-a to što su u predizbornoj kampanji obmanuli stanovnike Smiljevca s  rješenjem problema, a isti nisu ni počeli rješavati. Dodao je i kako je ponosan što se prvi prijedlog Akcije Mladih, o postavljanju mjernog uređaja na Smiljevac – prihvatio.

– Nama iz Akcije Mladih je drago da je gradonačelnik Božidar Kalmeta odlučio postaviti mjernu stanicu na Smiljevcu na naš zahtjev. Nije je to Božidar obećao, nego je odlučio staviti tek nakon našeg zahtjeva na sjednici Gradskog vijeća. Naime, ako se sjećate, to je bio naš prijedlog o kojemu se kasnije glasalo. Očito su odlučili postupiti po našem zahtjevu i to nam je drago. Malo smo i ponosni na tu situaciju, pošto je to naš prvi prijedlog koji je prošao na Gradskom vijeću. No, to je bila neka vrsta alternativnog rješenja, pravu stvar bi učinili kad bi tamo prestali prazniti septičke jame i kad bi se krenulo u projekt izrade kanalizacijskog sustava.  To što su Kalmeta i HDZ u predizbornoj kampanji očito manipulirali građanima Smiljevca ne ide im na čast. To je prije svega neprimjereno i nepošteno prema građanima koji trpe ozbiljne posljedice radi očito nesposobnog rješavanja problema. Žao mi je naših prijatelja na Smiljevcu i iskreno se nadam da će se ova njihova agonija koja traje predugo, konačno završiti – za kraj će Rubeša.





Related Articles

Back to top button