IzdvojenoVijesti

Opremite svoju radionicu mašinom za čišćenje filtera čestica i započnite novi posao!

ČIŠĆENJE DPF FILTERA

Servis za čišćenje DPF filtera
Je li se taj biznis isplati?

Borba s prekomjernom emisijom ispušnih plinova u Europi, kao i promjena propisa u vezi korištenja vozila s dizel motorima doprinijele su tome da se pojavila usluga čišćenja DPF filtera za osobna i teretna vozila te autobuse. Osim toga, milijuni registriranih vozila u Hrvatskoj predstavljaju veličinu tržišta i ukazuju na otvaranje novih poslovnih mogućnosti.

Povećana potražnja za uslugom čišćenja
Ispostavilo se da veliki dio vozila na hrvatskim putovima opremljen je dizel motorima. Zato nove tvrtke koje pruže uslugu čišćenja filtera krutih čestica neće se žaliti na nedostatak klijenata. Što više, promjena zakonskih propisa, putne provjere po cijeloj Europi, kao i velike novčane kazne, sve češće obeshrabruju vlasnike vozila prema nezakonitom uklanjanju filtera čestica čađe, što je ranije bilo prilično često rješenje problema začepljenog DPF filtera.

Nove poslovne mogućnosti i brz povratak ulaganja
Iz usluga tvrtki koje se bave čišćenjem filtera krutih čestica najčešće rabe vlasnici auto-radionica i individualni kupci. Taj se trend mijenja jer direktori transportnih poduzeća, kao i općinskih prijevoznika također sve ozbiljnije shvaćaju pitanje standarda emisije ispušnih plinova te odlučuju se da koriste ovu vrstu usluge u cilju poboljšanja tehničkog stanja voznog parka.

Kako otvoriti vlastiti servis za čišćenje DPF filtera?
Za dobar početak potreban je specijaliziran stroj za čišćenje hidrodinamičkom metodom. Mi smo jedan od najvećih proizvođača takvih uređaja u Europi. Nudimo strojeve po cijeni od 17.500 EURA do 27.000 EURA. Nakon kupnje, poduzetnik je odgovarajuće obučen u teoriji i u praksi. Što više, kupujući stroj zajedno s obukom, sam proces više ne zahtijeva posebnih vještina. Zahvaljujući tome, pokretanje djelatnosti i pružanje profesionalnih usluga svojim klijentima neće stvarati nikakvih poteškoća. Pored toga, pružamo pomoć tehničkog savjetnika i pomažemo ako postane bilo koji problem. Uzimajući u obzir prosječni tehnički trošak čišćenja u iznosu oko 5-10 EURA, nije teško izračunati koliko brzo možete očekivati povratak ulaganja nakon kupnje stroja – pojašnjava predstavnik tvrtke OTOMATIC iz Poljske, vodeći proizvođač strojeva za čišćenje DPF filtera u Europi.

Efikasna metoda i inovativni adapter za čišćenje filtera teretnih vozila
Hidrodinamička metoda čišćenja filtera krutih čestica temelji se na uporabi sile protoka vode i impulsa komprimiranog zraka iz kompresora. Tijekom turbulentnog procesa čišćenja, struje tečnosti se miješaju i formiraju vrtloge koje lako prodiru i uklanjaju čestice čađe. Visoka učinkovitost ove metode dominirala je na tržištu čime se druge, manje efikasne metode regeneracije, potiskuju u drugi plan.

Prednosti čišćenja hidrodinamičkom metodom
Jeftinije od uklanjanja filtera – prosječni trošak je oko 100 EURA
Sigurno za katalitičku oblogu filtera
Brzo – čišćenje se obično odvija oko 60 minuta
Učinkovito vraća DPF filter do 99,9% njegovog prvobitnog kapaciteta

Počevši od 2020. godine, tvrtka OTOMATIC kao prva i jedina na tržištu nudi svojim klijentima rješenje koje je u punoj mjeri u skladu s europskim standardima – inovativni, patentirani, priključni adapter za filtere krutih čestica, koji se upotrebljava za teretna vozila, autobuse, građevinske strojeve i viličare.

Prednosti korištenja univerzalnog priključnog Euro 6 adaptera:
• jedan adapter za sve vrste DPF Euro 6 filtera teretnih vozila
• ravnomjerno čišćenje svih kanala keramičkog filtarskog uloška
• čak tri puta manje vremena za sušenje filtera nakon pranja, zahvaljujući termičkoj cirkulaciji vrućeg zraka
• dvosmjerni proces čišćenja i sušenja
• povećana konkurentnost u odnosu na korisnike tradicionalnih adaptera

Prognoze za budućnost
Ekonomska korist je svakako značajan argument koji stoji za popularnošću usluga čišćenja filtera.
Cijena usluge čišćenja filtera je različita u pojedinim zemljama u Europi i varira od tipa vozila
– osobna vozila 100-200 EURA
– teretna vozila i autobusi 400-600 EURA

Pristupačnost usluga uzrokuje smanjenje potražnje za mnogo skupljim postupkom uklanjanja filtera i varanje sistema preko računala.

Od 2017. godine raste broj policijskih patrola opremljenih odgovarajućom dijagnostičkom opremom, koja omogućuje preciznu kontrolu emisije ispušnih plinova. Što više, od iste godine, nova vozila s benzinskim motorom trebaju napustiti tvornicu s GPF filterom čestica benzina.

Važeći kriterij za procjenu zadimljenosti ispušnih plinova na razini 2,5 (m-1) za vozila s Euro 5 i Euro 6 standardom glavni je razlog da će se usluge čišćenja DPF filtera svakako razvijati još u narednim godinama.

Young man working underneath a lifted car. Mechanic tightening a car part with spanner in automobile service center.

Opširnije: https://otomatic.com.hr/

VIDEO (You Tube)
https://www.youtube.com/watch?v=kO6bK65Kcpw&t=1s

Facebook: https://www.facebook.com/OtomaticDPF/

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button