ZadarZadne-Izdvojeno

ORAH: Još jedna proslava Dana žena bez političke volje za izgradnju društva paritetne demokracije

imageU povodu 8. ožujka – Međunarodnog dana žena ORaH (Održivi razvoj Hrvatske) upozorava da je društvo, pa tako i politika koja ne koristi iskustvo, talente, energiju, znanje polovice svog stanovništva osuđeno na stagnaciju i slabljenje. Žene 365 dana u godini rade u kući i izvan nje, rađaju djecu, brinu se o svojim (a često i o tuđim obiteljima), školuju se i studiraju, rade i napreduju u svojim profesijama i bore se s problemima koje pred njih stavlja dominacija muškaraca, odnosno vladavina patrijarhalnog mentaliteta. Jedan dan u godini nije dovoljan kako bi se na simboličkoj razini ukazalo na sve probleme koji proizlaze iz neravnopravnosti spolova.

Andrea Feldman, članica Predsjedništva ORaH-a, ovom je prilikom izjavila:

‘Želimo graditi društvo u kojem će žene imati 365 dana u godini, a ne samo jedan. Ruže i karanfili koje žene taj dan dobivaju ne mogu prikriti ružnu činjenicu da i danas 2014. godine muškarci i žene u društvu nisu jednakopravni. Pozivamo sve stranke, a posebice vladajuće, da s riječi i ruža pređu na djela i u praksi grade društvo paritetne demokracije. ORaH karakterizira provedba paritetne demokracije u stranačkom i političkom djelovanju – žene i muškarci kandidiraju na sve funkcije, unutarstranačke i vanstranačke – po principu – ciferšlusa. Prednost paritetne demokracije leži u tomu što su sve naše odluke donesene od strane rodno uravnoteženih tijela stranke. Tako radimo od osnutka stranke, i tako ćemo raditi ubuduće.’

Paritetna demokracija vodi se načelom da su žene i muškarci – ravnopravni i da trebaju biti ravnopravni u svim aspektima političkog djelovanja. Ona promovira individualni aktivizam žena i muškaraca, ali ne predstavlja puko kostimiranje demokratskog procesa, kako bismo mogli nazvati razne, uglavnom neuspješne, pokušaje uvođenja kvota, već stvarnu promjenu mogućnosti pristupa politici.

ORaH postavlja pitanje svim strankama koje sudjeluju u političkom životu Hrvatske: zašto među političkim strankama nema političke volje za uvođenjem paritetne demokracije? Tako biste jednostavno i brzo uravnotežili broj muškaraca i žena kako na izbornim listama, tako i u svakodnevnom stranačkom radu, pa i u nadzornim odborima i upravljačkim tijelima državnih i javnih poduzeća? To je jednostavan, a sveobuhvatan put demokratizacije ne samo političkih stranaka, već i hrvatske političke scene.





Related Articles

Back to top button