Osobe starije od 65 godina najčešće žrtve prijevara

Povećan broj prijevara osoba starije životne dobi, kao i prometnih nesreća te drske krađe u kojima su oštećene osobe bile starije od 65 godina, bila su tema konferencije za medije pod nazivom “Sigurnost osoba treće životne dobi”, koju je danas organizirala PU Zadarska s ciljem predstavljanja istoimenog projekta.

Sandra Poljak Jurinčić, policijska službenica za prevenciju, predstavila je projekt te je rekla kako je čak 19 posto osoba koje imaju prijavljeno prebivalište u Zadarskoj županiji starije od 65 godina te da su oni najčešće žrtve prijevara.

– Od 2009. do 2011. na području naše županije zabilježeno je 330 prijevara. Postoje brojni modaliteti, ali usmjerili smo se na lažno predstavljanje i prodaju lažne ili neoriginalne robe od čega je bilo 33 dijela u kojima je 28 osoba, odnosno 85 posto, bilo starije životne dobi. Trend se nastavio i u 2012. godini, a od ukupno 19 prijevara su tri s lažnim predstavljanjem u kojem su žrtve starije osobe. Počinitelji se uglavnom lažno predstavljaju kao službene osobe, prodavači ili prikazuju tjelesne nedostatke koji ne postoje, kazala je Poljak Jurinčić dodajući kako se dolaskom ljepšeg vremena očekuje povećanje broja ovih kaznenih dijela.

Podsjetila je kako se u sve tri prijevare starijih osoba počinjene ove godine prevarant predstavljao kao djelatnik Elektre. Osim prijevara na konferenciji je ukazano i kako su osobe iznad 65 godine češći sudionici prometnih nesreća. Tako je u posljednje tri godine poginulo 5 vozača i dva pješaka, teške tjelesne ozljede zadobivene u prometnim nesrećama imalo je 24 vozača i 31 pješak, a lakše 71 vozač i 28 pešaka. Istaknula je i da kod određenog broja starijih osoba dolazi do smanjene brzine reagiranja u vožnji što je ponekad ključno za izbjegavanje potencijalno kobnih situacija u prometu

Tijekom posljednje tri godine na području PU Zadarske obrađena su 53 kaznena djela drske krađe u kojima je 10 oštećenih bilo starije životne dobi.

– Počinitelji često biraju žene starije životne dobi. Žrtve, pogotovo u prijevarama, su osobe koje žive same ili veliki dio vremena provode sami. Nisu najbolje informirani, pogotovo s ovim “novijim” pojavama prijevara. Teško je upozoriti ljude o svim načinima kojih se prevaranti dosjete. Često se osobe srame reći da su prevarene i bitno je da počinitelji poznaju “psihologiju” tih osoba te izazivaju suosjećanje ili glume empatiju prema tim osobama i tako ih dovode u zabludu i navode da postanu žrtve, kazala je Poljak Jurinčić.

Cilj projekta “Sigurnost osoba treće životne dobi” je senzibilizacija javnosti za ovu problematiku, kao i stvaranje osjećaja sigurnosti starije populacije i smanjenje straha od kriminala. To je planirano napraviti putem bolje obučenosti osoblja koje brine o starijima, stvaranjem osjećaja odgovornosti osoba treće životne dobi za vršnjake lošijeg zdravstvenog stanja i edukacija o načinima samozaštite. U sklopu ovoga projekta planirana je edukacija predstavnika podružnica Matice umirovljenika Zadarkske županije, predavanja i radionice za starije osobe, edukacija djelatnica Centra za pomoć u kući Sv. Ante iz Benkovca te izrada i distribucija brošura sa savjetima o samozaštitnom ponašanju i prezentacija u medijima.  U edukaciji će osim službenika za prevenciju PU Zadarske, sudjelovati i službenik općeg kriminaliteta, službenici za prometnu prevenciju i kontakt policajci.

Partneri PU Zadarske u ovom projektu su Zadarska županija, Matica umirovljenika Zadarske županije i Centar za pomoć u kući Sv. Ante iz Benkovca. Mirko Dujela, predsjednik Matice umirovljenika Zadarske županije kazao je kako su od njihova osnutka prije godinu dana proveli brojne aktivnosti od kojih je ovo najvažnija te kako u Zadarskoj županiji ima oko 11 tisuća umirovljenika, od kojih je njih 3500 evidentirano u njihovim podružnicama. Predstavio je brošuru koja je napravljena u ovom projektu i bit će podjeljena umirovljenicima.