“Parkovi i nasadi”: Dnevno se ukrade 200 sadnica cvijeća

Pošast krađe sadnica i ove je godine zahvatila gradske zelene površine. Gotovo da nema ni jedne uređene i cvijećem zasađene lokacije s koje nisu iščupane netom zasađene sadnice, pa djelatnici “Parkova i nasada” opet muku muče s dnevnim nadopunjavanjem cvijeća.

Najgora je situacija ispred Sv. Frane, gdje se nalazi jedna od možda najljepših cvjetnih lokacija u gradu. Ispred fontane u jednoj brazdi, primjerice, nedostaje cijeli donji dio, a staza ispred vodoskoka posve je poharana – ostao je tek tu i tamo pokoji cvijetak.

− Dnevno nam ukradu oko 200 sadnica na zelenim površinama diljem grada. Ako posadimo, primjerice, 100 sadnica, isto toliko moramo nadopuniti. Uvijek na početku sezone, kad se mijenja cvijeće, bilježimo najviše krađa sadnica – kazao nam je Stipe Radoš Knježević, direktor “Parkova i nasada”, te je dodao da se godišnje zamijeni barem 5000 sadnica.

“Parkovcima” ne zadaje problem samo sizifovski posao dopune cvijeća, nego i psi koji gaze i kopaju tek zasađeno cvijeće. Takva je situacija najizraženija u Đardinu, ali i ispred Sv. Frane i Matejuške.

S druge strane, kako nam je rekao direktor, na Poljani Tina Ujevića održavanje zelenih površina otežavaju mace koje su se, zahvaljujući hraniteljima, lijepo udomaćile u kamenom krugu unutar kojega je zasađeno zelenilo pa tu obavljaju i nuždu.