112IzdvojenoZadar

Pedijatri iz primarne zaštite pod cijenu otkaza odbili pomagati pedijatrima u Bolnici

SKANDALOZNO

Pedijatrica dr. Nevena Švorinić do 7. rujna bit će zaposlenica Doma zdravlja. Ona definitivno napušta tu ustanovu i sustava primarne zaštite koji je na zadarskom području definitivno urušen. Iako je ona kao i drugi pedijatri na to upozorava, kap koja je prelila čašu, kao što smo već pisali, bila su posebna dežurstva na kojim je inzistirao pročelnik Marko Kolega, piše 057info.

Uvredljivo je njegovo etiketiranje pedijatara koji su otišli iz Doma zdravlja. Kolega je izjavio kako su oni lijeni i nekolegijalni prema pedijatrima iz bolnice što je jako smiješno.

Zapravo je tu nastao problem.

–  Upozoravali smo na to da nas je malo da imamo puno pacijenata na sastanku s pročelnikom Kolegom prije tri mjeseca. Rekli smo da ne pristajemo jer nas je malo u mreži, pod cijenu otkaza. Međutim, pojavio se popis dežurstva na kojem je bio i 81-godišnji kolega, dr. Damir Letinić. Potom su nam prijetili i novčanim kaznama ali ni to nas nije odbilo od zajedničkog stava da ne pristajemo na posebno dežurstvo bez obzira na dodatno plaćanje. To bi značilo da uz jednu radnu subotu, ja bi imala tri radna vikenda. A kad ću živjeti, pitala se dr. Švorinić kojoj je teško što se mora eksponirati.

Ona se već dugo spremala na otkaz i od te odluke ne bi je odvratila ni ona da neće biti posebnih dežurstava.

Do njih je došlo na traženje iz Bolnice, Odjela za pedijatriju gdje ih je navodno jako malo i nema ih dovoljno za dežurstvo vikendom i praznikom što im se dodatno plaća i zbog čega imaju slobodne dane.

Ispada da sustav primarne zaštite spašava bolnički a sve u režiji pročelnika za zdravstvo.

Tko je odgovoran što je došlo do to da da je Dom zdravlja ostao na samom jednog liječnika pedijatra koji je odavano u mirovini?

Posljednje dvije specijalistice Doma zdravlja, bile su dr. Tereza Tičić- Rokov i dr. Nevena Švorinić koje su već 12 godina pedijatrice. U međuvremenu su se pojavile još dvije. I dok je jedna , dr. Mateja Žaja otkupila svoju specijalizaciju i otišla u splitski Dom zdravlja, za drugu dr. Ana Mariju Vukasović više nitko ne zna. Hoće li misteriozna dr. Antonija Šitum Bušić spasiti Dom zdravlja ili će rješenje za mrežu u kojoj je bilo 9 umjesto 14 pedijatra, naći oni koji o svemu odlučuju. Od tih 9, tri su otišle iz sustava, dvoje je pred mirovinu a pedijatrica iz Benkovca dr. Dubravka Kordić radi iako je trebala otići u mirovinu jer nema tko bi ju je zamijenio.

– Ja nisam imala zamjenu za godišnji, niti za moju medicinsku sestru, rekla je među ostalim dr. Švorinić koja će sebi sada priuštiti neplaćeni godišnji odmor. 

Prema izjavi pročenika Kolege,  posebnim dežurstvima padijatara iz primarne, oni iz  Bolnice bi ljeti se mogli odmarati. 

Iako je Kolega za portal 057info negirao da  je Županija bila spremna plaćati 500 eura mjesečeno, on se sada  razbacuje “nemoralnom ponudom” od 1000 eura za posebno dežurtvo.

Na potezu su roditelji  zadarske djece!





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button