IzdvojenoVijesti

Plenković: Zatražio sam da navijači budu sigurni u grčkim zatvorima

PREMIJER SE OGLASIO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako osuđuje huliganizam i navijačko nasilje u Grčkoj, ali da je od grčkog premijera zatražio da se pritvorenim hrvatskim navijačima osigura sigurnost u zatvorima i pravedan i učinkovit proces. 

Izrazio sam, u razgovoru s premijerom Grčke Mitsotakisom oštru osudu nasilja i sućut zbog pogibije navijača AEK-a, a isto tako sam zatražio od premijera da se našim državljanima u pritvoru, osigura sigurnost”, poručio je Plenković uvodno na sjednici Vlade.

Istaknuo je da hrvatska Vlada najoštrije osuđuje huliganizam i navijačko nasilje, koje predstavlja  negaciju sporta te čini štetu hrvatskom nogometu i ugledu Hrvatske. 

“Važno je da huliganizam, divljaštvo i nasilništvo kao društvo u cijelosti osuđujemo”, istaknuo je Plenković, no dodao da će, s druge strane, država nastojati maksimalno ispuniti ustavnu obvezu,  a to je da štiti hrvatske državljane te im pružati im pravnu i konzularnu pomoć.

Od grčkog je premijera, također, zatražio da proces koji se vodi protiv više od stotinu pritvorenih navijača Dinama, koji su raspoređeni u različite zatvore u Grčkoj, bude pravedan, brz i učinkovit. 

Premijer Plenković istaknuo je također kako nije realno da su svih stotinjak osumnjičenika jednako odgovorni za nerede, nanošenje fizičkih ozlijeda ili uništavanje materijalne imovine.

Zatražio je da se, za one kod kojih se ne utvrdi odgovornost za to, što prije deportira u Hrvatsku. 

“Naša veleposlanstva će komunicirati s grčkim vlastima, pružiti dodatnu potporu našim državljanima, bilo da je riječ o liječničkoj skrbi i drugim potrepštinama koje im trebaju biti osigurane”, istaknuo je Plenković i dodao da će biti maksimalno angažirani. Poručio je i kako će biti u stalnom kontaktu s roditeljima pritvorenih hrvatskih državljana, kojih je većina izrazito mlada. 

Današnja sjednica Vlade prva je nakon ljetne stanke, a na dnevnom redu su i odluke o financiranju školskih udžbenika, ali i odluka kojom se povećava iznos sredstava kojima država sufinancira izgradnju domova za starije. 





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button