Policija ne dopušta Šariću niti da očisti svoj teren

Policija mi nije dopustila da uđem na svoje, evo i danas me je čak spriječila da priđem svojoj zgradi jer da tobože ometam radove. Ući ću ja ovih dana u zgradu i ako ništa drugo počistiti ono nagomilano smeće – kazao nam je u petak nešto poslije podne Živko Šarić, vlasnik nekadašnjeg restorana “Putnik” na Relji koji ima i dokument iz Zemljišnih knjiga da je parcela veličine 1197 četvornih metara unutar ograde gradilišta buduće Poliklinike – njegovo vlasništvo.

Policija ne čuva gradilište, samo je nazočna da bude u tijeku, kaže glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan. No, u četvrtak kada je Šarić dovezao kombinirku kojom je htio očistiti svoj teren bio je zaustavljen, a u petak su ga policajci čak udaljili iz blizine ograde, odnosno ruševne zgrade.

 

Čekajući bager

– Zašto sam sada krenuo po svoje? Pa čekam već više od 20 godina da se riješi pitanje naknade za oduzetu zgradu i teren, a sad sam uspio dogovoriti s vlasnikom bagera da dođe, objašnjava Šarić. Očito je izgubio strpljenje jer opet treba čekati tko zna koliko na pravno rješenje cijele situacije.

Početkom veljače je, naime, u Uredu državne uprave održana ponovna rasprava oko cijeloga ovog slučaja povodom rješenja Ministarstva uprave koje je predmet vratilo na ponovni postupak. Grad Zadar se žalio na rješenje Ureda državne uprave koje je doneseno na temelju nalaza vještaka da se Šariću na ime naknade treba isplatiti 5,564.964 kune.

Sada je doneseno rješenje da se odredi novi sudski vještak za procjenu terena koji to treba učiniti prema naputku Ministarstva – kaže pravnik Branko Dupor. Vrijednost zemljišta treba “individualizirati”, nalaz mora biti konkretan za sve slične terene u okolici prema podacima porezne uprave odnosno agencija za nekretnine. Nakon tako određene cijene naknade za teren, ponovno bi se održala rasprava, nakon koje, jasno, svaka strana ima mogućnost žalbenog postupka.

Ovakav postupak je za teren, a za zgradu koja je deposedirana istom odlukom nekadašnje SO Zadar još nije riješeno pitanje naknade.

Kao da sam prosjak

– Meni gradonačelnik Vrančić kaže da ne može dati više od 150 eura po četvornom metru, kao da sam prosjak i kao da se radi o terenu negdje na Bilom brigu. Ja ću o cijeloj ovoj situaciji sve obavijestiti od veleposlanstva Srbije u Zagrebu da sam napadnut, da mi se spriječilo ulazak u moju kuću, do Bruxellesa i Amerike.

Ako mi je sve deposedirano 1988. godine, nema govora o nekakvoj obnovi u kojoj bi mi se zgrada trebala rješavati, kao što tvrdi Vrančić. Neka tri stručnjaka procijene koliko sve to vrijedi, ne tražim ni odštetu, ni izgubljenu dobit, mogli bismo se dogovoriti, a ne da sve traje godinama – kaže Živko Šarić uz primjedbu da Uskok vjerojatno već provodi kontrolu kako se mogla izdati građevinska dozvola za Polikliniku ako nije riješeno pitanje odštete vlasnika terena na kojoj se ona gradi.