Zadar

Postignut dogovor za povećanu sezonu i plaćanje Ryanaira

Ministar turizma Gari Cappelli sa suradnicima bio je danas na radnom sastanku u Gradu Zadru. Domaćin mu je bio gradonačelnik Božidar Kalmeta, a sastanku su nazočili i zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić, direktor TZ Grada Zadra Ante Rados, pročelnik za EU fondove Šime Erlić, pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap i njegov zamjenik Matko Segarić te pročelnik za gospodarstvo Ivica Katić.

Teme razgovora bile su turistički projekti u Zadru, dosadašnji i planirani. Gradonačelnik je izvjestio ministra o rekordnoj sezoni za zadarski turizam – povećanje broja dolazaka za 12%, broja noćenja za 13%, te osvajanje titule Europske destinacije godine, što je sigurno doprinijelo ovim brojkama.

  • Milijunto noćenje je ove godine ostvareno 11. kolovoza, šest dana ranije nego lani, a već 23. rujna je premašen ukupan broj noćenja ostvaren u 2015. godini, istaknuo je gradonačelnik Kalmeta.

Zračna luka također je oborila rekorde i dočekala 500 000-tog putnika, što je uspjeh kojeg Zadar može zahvaliti niskotarifnim letovima Ryanaira. Ministar turizma Cappelli obećao je potporu Ministarstva ovom projektu, naročito produženju sezone letenja. 

  • Cilj nam je produžiti turističku sezonu u svim destinacijama, po mogućnosti na cijelu godinu, a time i potaknuti sigurnost cjelogodišnjeg zapošljavanja u turizmu, nasuprot sezonskog, naglasio je ministar Cappelli.

Gradonačelnik je iznio tijek projekta uređenja Kneževe palače, koji se unatoč svim preprekama uspješno privodi kraju, te najavio otvorenje Kneževe palače najkasnije početkom veljače. Na taj način Zadar ulazi u novu turističku sezonu s još jednom atrakcijom koja će sadržavati novi muzej, multimedijalne sadržaje i koncertnu dvoranu.
Predstavio je i izgradnju terminala u luci Gaženica, koja je započela i trebala bi biti završena do početka 2018. godine. Istaknuo je potrebu izgradnje zatvorene garaže na području luke Gaženica, koja je izbačena iz projekta.

  • Garaža nam je iznimno važna u kontekstu nastojanja Zadra da postane Home Port (luka ukrcaja i iskrcaja) za cruisere za što postoje izuzetni preduvjeti, s obzirom na položaj i prometnu povezanost Zadra, a naročito udaljenost same luke Gaženica od autoceste i zračne luke, objasnio je Kalmeta.

Projekt izgradnje TIC-a je u tijeku i ministar je obećao pomoć u financiranju opremanja ovog objekta koji bi od početka travnja trebao biti u funkciji turizma i turista u Zadru. U taj prostor će useliti Turistička zajednica Grada Zadra i ona Zadarske županije, ali će se smjestiti i informativni centar za posjetitelje koji će moći dobiti objedinjene informacije o turističkoj ponudi na samom ulazu u povijesnu cjelinu Poluotoka.

Predstavljen je i turističko-gastronomski događaj Tuna, sushi & wine festival, projekt koji je protekle dvije godine organiziran u suradnji s veleposlanstvom Japana. Novi japanski veleposlanik želi dodatno proširiti ovaj projekt, te će treći festival biti još veća turistička atrakcija za domaće i strane goste, a naročito brojne goste i prdstavnike medija iz Japana koji se na ovaj način upoznaju sa zadarskim turizmom. S obzirom na to da se ova manifestacija odvija u veljači, te znači i produljenje sezone, ili otvaranje sljedeće, ministar je izrazio svoju potporu te najavio svoj dolazak na Tuna, sushi & wine festival. Dogovoreno je i održavanje sastanka radnog tijela koje sudjeluje u organizaciji festivala (prestavnici Grada Zadra, Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice, te veleposlanstva Japana) u Ministarstvu turizma.  Predložena je jača promocija ovog festivala i u susjednim zemljama (Austriji, Italiji i sl.), kako bi se dodatno promoviralo Zadra kao destinaciju za cjelogodišnji posjet.

Ministar je najavio i obilazak Kneževe palače i gradilišta TIC-a, gdje će mu domaćini biti pročelnik Šime Erlić i direktor TZ Grada Zadra Ante Rados.





Related Articles

Back to top button