IzdvojenoZadar

PRAVOSUDNI SKANDAL: Inspektorat prijavio Zadarski list, izgubio presudu pa se odbio žaliti. Zašto?


Zadarski list se prošli tjedan našao u novoj aferi. ZADAR News je došao do informacije da je u sklopu brojnih prijava koje su protiv novine i direktorice Jasne Rumore podnijeli brojni sadašnji i bivši djelatnici i prijava za podmićivanje sutkinje koja je radila na jednoj sudskoj parnici vezanoj za novinu kao i prijava za podmićivanje nadležnih djelatnika zadarskog Državnog inspektorata, također vezana za istu parnicu. Slučaj je trenutno predan brojnim nadležnim tijelima Republike Hrvatske i u tijeku je kriminalistička obrada.

Donesena presuda unatoč tome što okrivljenik nije ispitan

Riječ je o parnici koju je pokrenuo Državni inspektorat, koji je utvrdio povredu Zakona o radu u Zadarskom listu i koja je prošli tjedan okončana na Općinskom sudu u Zadru. No, usprkos činjenici da je jedno državno tijelo – Državni inspektorat, već utvrdilo da je zakon prekršen (članak 229., stavak 1, članak 150., članak 172. Zakona o radu), Općinski sud je odbacio njihovu prijavu i to bez da je ispitao glavnog optuženika, bivšeg direktora i glavnog urednika Zadarskog lista Šenola Selimovića koji se nije pojavio ni na jednom ročištu, bez da je pozvao sve svjedoke na suđenje, bez da je uzeo u obzir brojne materijalne dokaze.

Uzet iskaz direktorice Zadarskog lista Jasna Rumora koja u vrijeme utvrđenih prekršaja nije bila zaposlenica novine


U sudskoj presudi, koja prema našim izvorima, ali i prema prijavama koje su podnesene upućuje na korumpiranost sudstva, Zadarski list se oslobađa optužbi, a kao “dokaz” uzima se samo izjava aktualne direktorice Zadarskog lista Jasne Rumore, koja u vrijeme na koje se odnosi optužni prijedlog još nije radila u novini i koja negira optužbe bez dokaza.


Državni inspektorat ne žali se na presudu iako su utvrdili brojne nepravilnosti

A ono što je još šokantnije je činjenica kako se Državni inspektorat ne žali na presudu iako je sud donio presudu koja je u suprotnosti s činjenicama koje su oni utvrdili. I ne samo to, na suđenju se u ime Zadarskog lista pojavljuje Rumora s odvjetnikom, a s druge strane, u ime Državnog inspektorata koji je otkrio povrede zakona i pokrenuo parnicu – nema nikoga! Prema prijavama koje su u posjedu ZADAR Newsa, Rumora je na sudu iznosila laži, o čemu je ZADAR News više puta pisao. Iako bi i neupućenima bilo jasno da je presuda donesena mimo zakona kad ju vidi, ZADAR News neće ulaziti tako daleko zbog kriminalističke obrade koja bi trebala otkriti nove bitne pojedinosti kako je do ovakve situacije uopće moglo doći. Ipak, bitno je naglasiti kako je činjenica da se zadarska ispostava Državnog inspektorata nije žalila na presudu, pa makar i formalno. Zašto, znaju samo oni.

Brojni izvori ZADAR Newsa kažu kako je ovo nedvojbeni dokaz da je korupcija u svim sferama društva poprimila takve razmjere da se njeni akteri više ni ne trude prikriti svoje nezakonite radnje.

– Rumora je očito svjesna da iza nje stoji politika i spremna je zgaziti svakoga, vršeći mobbing nad djelatnicima novine koji joj nisu po volji, ne ustručavajući se ni utjecati na sudstvo i Državni inspektorat. Ovakva presuda i sprega politike, lošeg biznisa i naše novine uopće me ne iznenađuje – kazao nam je jedan od dobro upućenih djelatnika tvrtke RTD d.o.o. koja je izdavač Zadarskog lista, koji je, očekivano, odlučio ostati anoniman, strahujući za svoj posao.

TEROR U REDAKCIJI – Veliki broj djelatnika je na bolovanju, podijeljena je i hrpa opomena pred izvanredni otkaz

Nekoliko djelatnika s kojima smo razgovarali ističu kako je stanje u redakciji Zadarskog lista na rubu fizičkih obračuna. Činjenica je i kako su zbog stresa brojni djelatnici na bolovanju. Velik je i broj opomena pred izvanredni otkaz koji su bez ikakvog razloga i mimo Zakona o radu upućeni brojnim djelatnicima redakcije.

Iako smo u više navrata pokušali doći do izjave kontroverzne direktorice Zadarskog lista i bivše djelatnice Zadarske županije, Jasne Rumore to nam do zaključka ovog članka nije pošlo za rukom.

Pokušali smo doći i do šefice zadarskog Državnog inspektorata i gradske vijećnice HDZ-a, Ive Dunatov, no ona nam je samo kratko kazala kako će u ponedjeljak provjeriti što se zapravo dogodilo s navedenim slučajem.

>>> AFERA ZADARSKI LIST<<<

1. Očajni djelatnici Zadarskog lista: Jasna Rumora i Hana Radulić nas teroriziraju, u Kalmetinoj novini je nemoguće raditi. Sve smo prijavili Državnom inspektoratu”

2. SKANDALOZAN VIDEO – Pravnik kojega je angažirala Jasna Rumora, direktorica Zadarskog lista: “Radnicima sam davao otkaze bez razloga – jer je tako poslodavac htio”

3. TAJNI DOKUMENT DOKAZUJE: Jasna Rumora i Hana Radulić ovim pravilnikom prekršile su Zakon o radu

4. Ivica Surać prijeti djelatnicima Zadarskog lista: “Onaj tko je ZADAR Newsu ustupio dokumente, dobit će otkaz”

5. Uskoro stiže inspekcijski nalaz: “Jasna Rumora i Hana Radulić trebale bi biti smijenjene”

6. Imamo SMS-ove djelatnice Zadarskog lista: “Prestrašeni smo, Kalmeta je privatizirao HDZ i našu novinu kako bi sebe uzdizao”

7. TEROR SE NASTAVLJA: Sindikalnoj povjerenici Suzani Bandić opomena pred izvanredni otkaz, uredniku ZADAR Newsa prijetnje SMS-ovima pa objava pamfleta u Zadarskom listu

8. ‘Zbog Božidara Longina u posljednji tren su se mijenjale naslovnice Zadarskog lista’

9. RASIPNIŠTVO: Kako bi ga hvalili, Božidar Longin u dvije godine Zadarskom listu dao je preko 350,000.00 proračunskih kuna

10. Branko Dukić isplatio je preko 750 tisuća kuna iz proračuna Zadarskom listu kako bi pisali afirmativno o njemu i Božidaru Kalmeti

11. Božidar Kalmeta preko direktorice Zadarskog lista Jasne Rumore vrši medijski reket nad glavnim urednikom ZADAR Newsa

12. DRŽAVNI INSPEKTORAT: “Direktorica Zadarskog lista Jasna Rumora i RTD d.o.o. kršili Zakon o radu”; Rumori osobno kazna i do 100 tisuća kunaRelated Articles


Back to top button