Presedan FIBA-e: KK Zadar Bilanu je dužan isplatiti više od milijun kuna; Šimunov: Eventualna blokada mogla bi pokrenuti stečaj…

Košarkaški klub Zadar našao se u novim nevoljama. Ništa čudno za one koji pobliže prate zbivanja u i oko kluba. Vjerovali ili ne, Miro Bilan, bivši igrač Zadra i sadašnji igrač Cedevite, od Zadra traži isplatu dijela plaća za aktualnu sezonu 2011-12 i za sljedeću, 2012-13! Možda će zvučati nevjerojatno, ali arbitražni sud FIBA-e nedavno je presudio u Bilanovu korist iako je Šibenčanin od rujna prošle godine i službeno igrać Cedevite – doznaje ekskluzivno ZDNews.hr. Tako Zadar Šibenčaninu mora isplatiti oko milijun kuna. Što je najgore od svega, kako nam je kazao Rikardo Perković, odvjetnik Zadra, klub nema pravo na žalbu, a odluka je konačna.

Dogodio se presedan u povijesti sporta. Svi se čude kako je moguće da FIBA-in arbitražni sud donese ovakvu odluku, odnosno da KK Zadar Miru Bilanu mora isplatiti oko milijun kuna za buduće vrijeme iako igrač ima važeći ugovor s Cedevitom. On praktički dobija dvije plaće u dva različita kluba, a svi znamo da ne može igrati na dva mjesta odjednom. Pazite, Miro Blan je u rujnu prošle godine debitirao za Cedevitu. Ja sam išao s protutužbom kako bi se sve svelo na nulu, odnosno pokušao sam napraviti sve što je u mojoj moći, pravno, da KK Zadar ne mora Bilanu isplatiti ovo što sad – mora. Odluka FIBA-e je takva da mi nemamo pravo žalbe i te novce će Bilan dobiti, osim ako se ne nagodimo na neki drugi način. Sve ovisi o dobroj volji Bilana. On je svoje novce za nastup u Zadru dobio, a sad želi isplatu ugovora za sezonu 2011-12 i što je najgore, za sljedeću sezonu, 2012-13. – kazao je Perković u razgovoru za ZDNews.hr.

Podsjetimo, KK Zadar je ugovor s Bilanom potpisao 5. siječnja 2010., a igrač je novinarima i javnosti predstavljen na pressici u Krešinoj dvorani šest dana kasnije. Tada se novinarima prvi obratio Tonči Jerak kazavši kako je KK Zadar s Bilanom pregovarao šest mjeseci. Nitko tada nije znao da je ugovor koji je klub potpisao s Bilanom, zapravo štetan po Košarkaški klub Zadar.

Ugovor koji je bio potpisan s Bilanom, bio je štetan za klub, to je neosporno. Mi smo se s novim ugovorima, od ove sezone dodatno zaštitili, pa je tako nemoguće da nam se dogodi nešto slično. No, bez obzira kako je sastavljen ugovor, postavlja se pitanje je li moralno da igrač koji je na svoju štetu raskinuo ugovor sa Zadrom, sada traži novce od svog bivšeg kluba, u ovom slučaju Zadra, za dvije sezone koje nije nastupao, niti će nastupati za Zadar (2011-12, 2012-13) – kazao je za kraj Perković.

Šimunov: Ovo otvara mogućnost stečaja kluba

S druge pak strane, predsjednik KK Zadar, Edvin Šimunov kazao je kako bi Bilanova eventualna blokada mogla klub ‘baciti u stečaj’.
Ovo je sad već druga priča. Situacija u kakvoj smo sad otvara mogućnost stečaja kluba, ako se ne nagodimo s Bilanom i njegovim odvjetničkim timom. Ovo je jedan veliki korak unazad za Košarkaški klub Zadar uzmemo li u obzir sve što poduzimamo u zadnje vrijeme da se klub stabilizira – kazao je Šimunov za ZDNews.hr.

Za vrijeme potpisivanja ugovora Mičić je bio generalni menadžer, a Šimunov u Nadzornom odboru

Podstjetimo, sporni ugovor s Bilanom u ime KK Zadar tada je potpisao Zdenko Mičić, koji je u to vrijeme bio generalni menadžer Košarkaškog kluba, dok je u isto vrijeme sadašnji predsjednik kluba, Edvin Šimunov bio u Nadzornom odboru kluba.

Nadzorni odbor nije mogao napraviti ništa po pitanju tog ugovora, jer to nije ingerencija Nadzornog odbora kluba – kazao je za kraj Šimunov.

Originalnu presudu FIBA-e na 30 stranica možete pročitati klikom na ovaj link.