Prestalo upisivanje pacijenata, operacije se više ne obavljaju

Četrnaestog dana štrajka i drugog dana otkada je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić najavio zaoštravanje prosvjeda do potpisivanja kolektivnog ugovora, u zadarskoj Općoj bolnici prestalo je upisivanje pacijenata, a operacije se ne obavljaju. Potvrdila nam je to i predsjednica sindikalne podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata Milka Hoti-Matešić, s kojom smo razgovarali o sadašnjem stanju u zadarskoj bolnici.

Ministarstvo ne surađuje

− Hladni program ne radi, a pacijenti se više ne upisuju. Većina odjela je 100 posto u štrajku, osim Internog, gdje ima ljudi koji nisu u štrajku. Obrađuju se samo hitni slučajevi i akutne bolesti. Naravno, normalno se primaju djeca, trudnice i onkološki pacijenti − kazala je Hoti-Matešić.

Početak kraja štrajka koji je počeo 18. rujna, navodi, još se ne nazire, jer se ministar Rajko Ostojić još nije u pismenom obliku očitovao o prijedlogu kolektivnog ugovora, što bi bila osnova s koje bi se krenulo u pregovore.

− Ministar uopće ne surađuje, a ovo nije politički štrajk, nego borba za naša prava. Neto plaća, bez dežurstava, u prosjeku za liječnike iznosi od 7000 do 9000 kuna. Za liječnike je to osnovna plaća, dakle bez dežurstava, pripravnosti i prekovremenih sati. Svih ovih godina odradili smo besplatno na stotine i stotine prekovremenih sati, a da za to nismo dobili ni lipe. Želimo da nam se ti sati plate na jednak način kao i u drugim državnim i javnim nemedicinskim institucijama − kaže Hoti-Matešić, navodeći da je Vlada u 2013. godini dva puta prekršila sporazum prema kojemu se obvezala da tijekom 2013. godine neće biti smanjivanja plaće.

− Sve do sada uzimali smo od svojih obitelji i sebe samih, a čaša se prepunila otimanjem plaće. Ministar navodi da je s plaće skinuto od 100 do 270 kuna, međutim, nekim je ljudima plaća smanjena za 33 posto − kaže predsjednica zadarske podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata. Naglašava da neće posustati u svojim traženjima dok se ne izbore za svoja prava.

Zadnji vlak

− Nitko ne traži plaću od 50.000 kuna. Mi samo tražimo ono što nam pripada kao ljudima. Svi misle da je lijepo biti u bijelom mantilu, a živimo jednako kao i ostali, s kreditima i računima koje moramo platiti. Ovo je zadnji vlak kojim liječnici mogu zaštititi svoje dostojanstvo, i ako Vlada može izdvojiti za zaposlenike ministarstva 600 milijuna, pet milijuna kuna za veledrogerije ili 770.000 kuna za nove automobile, smatramo da se može pomoći i liječnicima − zaključila je Hoti-Matešić.