Presušile špine – upitna sezona, a otočni sabor još uvijek bez odgovora

Ni nakon ponovljenog apela nadležnome Ministarstvu regionalnog razvoja, Vladi i svim drugim odgovornima da se riješi pitanje opskrbe vodom zadarskih otoka, Otočni sabor nije dobio nikakvog odgovora ni u četvrtak. Kao da su već svi otišli na produženi vikend, tako da će se boduli morati strpjeti do idućeg tjedna.

Prije tjedan dana je iz Ministarstva regionalnog razvoja prema Zadru otišlo 2,2 milijuna kuna za ove potrebe, ali to je najvećim dijelom potrošeno za podmirenje prošlogodišnjih računa. Prema izjavama zadarskih čelnika, ostalo je tek nešto malo novca za plaćanje prijevoza vode do početka srpnja.

− Otočani pitaju hoće li opskrba vodom biti sigurna da ne bi otkazivali rezervacije za svoje turističke objekte koje već imaju. Ako se ova agonija nastavi i administracija konačno ne kaže da je dosta i da će biti vode, bojimo se da će vlasnici ugostiteljskih objekata za iznajmljivanje morati otkazivati rezervacije koje već imaju. Smatramo da se turistička sezona ne smije dovoditi u pitanje. Strah nas je i pomisliti kakva bi to reklama bila za Hrvatsku − kaže Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora.

U konzultaciji s klubovima zastupnika, Otočni sabor predložio je Ministarstvu da se bez čekanja na rebalans proračuna dio novca preusmjeri za potrebe vodoopskrbe otoka.

− Ministarstvo na to ima pravo jer može do pet posto novca preusmjeriti iz jednog dijela svog proračuna u drugi, no očito je da za to nema volje − kaže Barić. Iz Ministarstva nisu odgovorili ni na novinarsko pitanje na koji će se način ovaj problem riješiti usred turističke sezone.