ZadarZadne-Izdvojeno

PRIMA 9 TISUĆA KUNA SABORSKE MIROVINE I NIJE JOJ DOSTA! SDP i Akcija Mladih oštro osudili zapošljavanje Ane Lovrin: “To su stručni suradnici za mito i korupciju!”

Ana Lovrin (Foto: 057info)
Ana Lovrin (Foto: 057info)

Umirovljena saborska zastupnica i dojučerašnja prava savjetnica Grada Zadra, Ana Lovrin, imenovana je savjetnicom gradonačelnika Zadra, Božidara Kalmete – potvrdila je za ZDNews.hr jučer Ivana Dadić stručna suradnica Grada Zadra iz Ureda za odnose s javnošću. Potvrdila je to u razgovoru za naš portal i sama Lovrin, kazavši kako savjetuje gradonačelnika “o svim bitnim stvarima vezanim za pravne poslove i rad gradske uprave“

Službene vijesti nigdje, ugovor je navodno potpisan na neodređeno vrijeme

Međutim, podataka o imenovanju Lovrin službenom savjetnicom Božidara Kalmete nema nigdje, pa ni na službenoj stranici Grada Zadra, iako Lovrin tvrdi kako je savjetnica postala dolaskom Kalmete na čelo grada u lipnju 2013.

– Ležim u gripi, ali ako će kratko potrajati, mogu vam odgovoriti na nekoliko pitanja – kazala je uvodno Lovrin za ZDNews.hr.

Na naše pitanje radi li u gradskoj upravi, odgovara kako ne radi.

– Nemam ured u gradskoj upravi jer nema potrebe za tim. Gospodin Kalmeta imenovao me savjetnicom o čemu je potpisan ugovor koji traje na neodređeno vrijeme, što u prijevodu znači da ga gradonačelnik može prekinuti u bilo kojem trenu.

‘Ništa ne smatram nemoralnim’

Smatrate li moralnim prihvatiti ugovor prema kojemu primate 5 tisuća kuna mjesečno za usluge savjetovanja nakon što ste otišli u saborsku mirovinu? Naime, već imate mirovinu od 9 tisuća kuna mjesečno?

– Ništa ne smatram nemoralnim. Devet godina sam besplatno bila savjetnica i bivšim gradonačelnicima, Kolegi i Vrančiću. Bila sam uključena u sve pravne slučajeve Grada Zadra i to sam također odradila besplatno.

Što ste konkretno radili kao pravna savjetnica tih 9 godina?

–  Kada je bilo pravnih problema, koordinirali bi sa mnom. Ovisno o predmetima, ali na svim pravno – složenim poslovima vezanim za Grad sam radila. Ne vidim ništa sporno u tome što sada savjetujem gradonačelnika Kalmetu. Kvalificirana sam i stručna za taj posao – kazala je za ZDNews.hr Lovrin.

‘Stručni suradnici za mito i korupciju’

Zadarska politička oporba, predvođena SDP-om i Akcijom Mladih, tvrdi da se radi o političkoj korupciji. Osobito  to naglašava Akcija Mladih, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Još kad su uvodili nova zanimanja poput višeg stručnog savjetnika za korupciju, višeg referenta za mito itd., mi iz Akcije Mladih upozoravali smo da se na ovaj način nagomilava ionako pretrpana gradska uprava. Mislimo da je gradonačelnik ovim potezom ismijao sve one Hrvatske Branitelje koje se ucjenjivalo da biraju, ili će u mirovinu za prosječnu Hrvatsku crkavicu, ili na posao za još manju plaću. Mislimo da ovaj potez gradonačelnika pokazuje da mu niti malo nije stalo do građana ovog grada, a posebno do onih socijalno osjetljivih. Ovaj potez će još dodatno osiromašiti ionako opljačkan i pokraden gradski proračun. Najviše nas brine poruka koju ovim potezom šalju svim onim mladim ljudima koji trbuhom za kruhom napuštaju lijepu našu opljačkanu. Isto tako zanima nas razlog zašto se ovoj osobi koja je na jedan krajnje licemjeran način, napustila sabor na jedan dan samo kako bi prigrabila bogatu saborsku mirovinu, omogućava dodatan prihod u državi u kojoj imamo 390 000 nezaposlenih, 100 000 onih koji rade a ne primaju plaću, i ostalih koji rade za minimalac od 2200 kn – stoji u priopćenju kojega potpisuje Akcija Mladih Zadar.

Gradski vijećnik SDP-a Darko Vrdoljak u razgovoru za naš portal kaže kako bi se Ana Lovrin trebala odreći dogovorenog honorara.

– S obzirom na povlaštenu saborsku mirovinu koju prima, smatram da bi se gospođa Lovrin trebala odreći dogovorenog honorara, jer je moralno i društveno korektno vratiti mali dio društvu, istom onom koje ti je visoka primanja i omogućilo.

I dok je ovaj čin nove savjetnice u potpunosti legalan, moralnost istoga, itekako je upitna. Kao i potreba za ovom potpuno nelogičnom funkcijom.

U međuvremenu, službeni odgovor na poslana pitanja neradničkom Uredu za odnose s javnošću, još uvijek nije stigao. Naime, glasnogovornica Grada Zadra, Marina Mihovilović Pajkin, koja je uhljebljena na spomenuto mjesto i za koju je namješten javni natječaj, a o čemu je pisao jedino ZDNews.hr – danima se ne javlja na telefon i ne odgovara na novinarska pitanja.





Related Articles

Back to top button