ZadarZadne-Izdvojeno

Priopćenje za medije: „Vir bez podjela“ – politička logistika kriminalnim skupinama

Kristijan Kapović, Foto: Zadarski list
Kristijan Kapović, Foto: Zadarski list

U vijećnici Općine Vir danas je održana konferencija za medije s temom aktualna politička situacija na otoku Viru te pokušaj ulaska kriminalnih skupina sa svojim aktivnostima na otok Vir preko političke logistike oporbenih vijećnika udruge „Vir bez podjela” predvođenih sa dr.sc. Markom Vučetićem. Na konferenciji je govorio načelnik Općine Vir Kristijan Kapović, a uz njega su bili najbliži suradnici i to predsjednik Općinskog vijeća Miroslav Glavan zamjenici predsjednika Općinskog vijeća Veseljko Orlić i Mate Radović, vijećnik Općine Vir Igor Blažević, direktor „Vir Zaštite“ d.o.o. Antun Novoselović i pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Katarina Radović.

Na samom početku konferencije načelnik Kapović je pojasnio kako je ova konferencija sazvana zbog učestalih prozivki oporbe za nepravilnosti, nezakonite radnje ili, primjerice, nezakonito bogaćenje. Naveo je kako je i ranije bilo napada na njega kao osobu načelnika te je protiv njega podneseno 200 kaznenih prijava od strane individualaca povezanih s udrugom „Vir bez podjela“, ali niti jedna od strane institucija RH, PU Zadarske, Državnog odvjetništva ili Uskoka.

„Naša politička opcija je pobijedila na izborima u lipnju 2013. godine sa 60% glasova te imamo odgovornost prema tim ljudima koji su glasali za nas, dok se opciji „Vir bez podjela“ koja je dobila 30%  daje medijski prostor za klevatanje“ – naveo je Kapović te dodao: „Nastoji se prikazati rad djelatnika Općine Vir na čelu sa mnom kao protuzakonit i ilegalan jer popularno je danas za političare reći da ne poštuju zakone i da su lopovi“.

Zbog prozivki za nezakonito bogaćenje Kapović je pojasnio svoje imovinsko stanje prije načelničkog mandata i nakon preuzimanja te dužnosti, a ukratko je naveo i imovinsko stanje svoje obitelji, kao i način stjecanja imutka. Posebno je istaknuo kako se nema razloga sramiti bogatstva svoje obitelji koje se procjenjuje na preko 10 milijuna eura, sa godišnjim prihodima od 3 milijuna kuna njega osobno, odnosno 8 milijuna kuna njegove obitelji koja je svoju imovinu počela stjecati i prije njegovog rođenja, točnije 1970 godine sa 4 restorana u Berlinu koja je njegova obitelj već tada posjedovala, odnosno 1974. godine kada su otvorili prvi hotel u Jugoslaviji na otoku Viru, a načelnik Kapović je rođen 1975. Naveo je i imovinsko stanje svojih najbližih suradnika prije i poslije njihovih političkih funkcija te dodao kako su svu imovinu stekli vlastitim poslovnim umijećem i trudom.

Potom se osvrnuo na svoje političke oponente iz aktualne oporbe u Općinskom vijeću te na njihove suradnike kroz Udrugu „Vir bez podjela“.

„Profesor Marko Vučetić, kandidat za općinskog načelnika na prošim izborima, novo je lice političke opcije koja djeluje na Viru već 30 godina. Marko Vučetić nosi samo virsko prezime, on nije sa Vira, on živi u Zadru, obitelj mu živi u Zadru, djeca mu idu u skolu u Zadru, a Virsku adresu uzima prije godinu dana kada se kandidira za načelnika općine Vir“ – naveo je Kapović ističući kako dva oporbena vijećnika, sukladno zakonskim propisima, imaju nezakoniti mandat jer imaju lažno prebivalište te ne žive na Viru. Nadalje je naveo kako će po tom pitanju biti podnesena prijava za nezakonito prebivalište, kako za Marka Vučetića koji živi na Voštarnici tako i za Igora Vučetića, kandidata za zamjenika načelnika na prošlim izborima, koji živi Put Bokanjca u Villi Frestil. Ujedno će od policije zatražiti da provjeri lokaciju GPS-a tijekom posljednjih godinu dana. „Lažno prebivalište podrazumijeva i kazneno dijelo s obzirom da u gradu Zadru postoji lokalni prirez te na taj način izbjegavaju plaćanje istog a treba provjeriti uzimaju li i putne troškove za to“ – dodao je.

Od ostalih osoba koje stoje iza oporbe i Udruge „Vir bez podjela“ načelnik je direktno prozvao Šimu Buškulića, tajnika Udruge, koji je bio dugogodišnji korisnik javnih sredstava Općine Vir i to kroz višemilijunske ugovore na polju infrastrukturnih zahvata. Buškulić je trenutno u sporu s Općinom te potražuje, ukupno s kamatama, 10 mijuna kuna. Potom obitelj Miličević sa svojih 5 firmi, koje su također bile povezane s višemilijunskim poslovima financiranim iz općinskog proračuna. Po istom pitanju Kapović je naveo i poduzeće „Infrastrukutra“ te suvlasnički odnos Joska Bašića i Ante Jurjevića u toj firmi. Ukupno 150 milijuna kuna ove su firme svojevremeno dobile iz proračuna Općine Vir te naplatom građanima putem općinskih koncesija, a za potrebe javnih poslova. Svi ovi ljudi, kako navodi načelnik Kapović, stoje iza oporbe i navedene Udruge. Uz sve to Kapović je istaknuo kako su Igor Vučetić i braća Dino Bašić, inače zet dr.sc. Marka Vučetića i Klaudijo Bašić, otac Josipa Bašića, aktualnog predsjednika Udruge „Vir bez podjela“ lošim poslovnim aktivnostima doveli do toga da im je blokirana imovina od strane kreditora, što se lako može provjeriti na Trgovačkom sudu.

Osim navedenih osoba načelnik se posebno osvrnuo na kriminalni milje koji se okuplja oko ove opcije. Pri tom je naveo Henrija Radovića iz Zadra inače osoba sa bogatim kriminalnim miljeom za kojega kaže kako je osobni vozač prof. Marka Vučetića i vjerojatno tjelohranitelj, a s obzirom na to da ga u svojem autu dovozi i odvozi sa sjednica Općinskog vijeća. Henri Radović je 2004. u općinsku upravu doveo braću Beus, ljude  umješane u kriminalne radnje, a njihov je interes bio uzeti pod koncesiju plaže na Viru. Općinska uprava je odbila takav prijedlog. Zato Kapović navodi kako je tada stekao neprijatelja, prvo u Radoviću a onda i u tim ljudima iz Zagreba. Nadalje je 2009. podnesen zahtjev za sidrišta na Viru u blizini utvrde Kaštelina i to od strane spomenutog Henrija Radovića i Željka Bojovića zvani Žac.Kapović je istaknuo kako se analizom općinske uprave opet uvidila sumnjiva poslovna podloga Željka Bojovića, pa se i taj zahtjev odbio. Nakon toga započeli su pritisci, upozorenja, pokušaji narušavanja reda i mira u lokalima koje posjeduje Kapović, ali i fizički napadi. U tom se kontekstu navedenih osoba Henrija Radovića i Željka Bojovića Žaca spominje i Željko Petrović Žac koji se na Viru bavi nekretninama. Slijedeći primjer utjecaja kriminalnog miljea na Viru naveden je u osobi Mladena Vučetića koji je nastojao posredovati između općinske uprave i kriminalnog miljea sa istim zahtjevima za koncesijom na plažama, parkiralištima, suncobranima te generalno sve radnje koje sad obavlja javno poduzeće „Vir turizam“ u vlasništvu Općine Vir. Načelnik Kapović je posebno izdvojio fizički nasrtaj  Mladena Vučetića iz riječkog kriminalnog miljea, koje se zbio u prisutstvu njegove supruge i prijatelja u ljeto 2011. godine i to iz razloga što nije udovoljio njegovim pritiscima. Načelnik je istaknuo kako je još u ljeto 2012. godine o svim osobama iz kriminalnog miljea na Viru dao jednosatni video iskaz u 1. Policijskoj postaji PU Zadarske istražiteljima Gulanu i Stipanovu, pritom je istaknuo kako te kriminalne grupacije već dugi niz godina nastoje uspostaviti poslovnu suradnju sa  Općinom Vir te na taj način domoći se koncesijskih prava na javne resurse Vira (plaže, parkirališta, ugostiteljske objekte, nekretnine).

Kad su u pitanju fizički napadi na njega i njegovu obitelj Kapović je istaknuo kako je tek jučer od supruge saznao za fizički napad na njegovu suprugu, hvatanjem za vrat, koji se zbio u ljeto 2012. godine i to od strane Henrija Radovića i Željka Bojovića. Pri tom su joj prijetili silovanjem i vožnjom u gepeku, a ujedno su uništavali imovinu u njegovom kafiću i terorizirali goste uz povike „mi ćemo ovdje biti vlast sljedeće godine, priča je završena ovo vam je zadnja godina“.

U cijeloj ovoj priči Kapović ističe i medijsku logistiku koju ovoj opciji pruža Reno Sinovčić, vlasnik više medija u Zadru koji je povezan sa djelovanjem Udruge „Vir bez podjela“ na način da su članovi Udruge „Vir bez podjela“ sudjelovali na lokalnim izborima 2013. godine, na Županijskoj listi Rena Sinovčića.





Related Articles

Back to top button