ZadarZadne-Izdvojeno

Puljić je imao obavezu prijaviti Nedjeljka Ivanova policiji

Svećenici, biskupi i nadbiskupi koji znaju za bilo kakve sumnjive radnje unutar Crkve, to moraju prijaviti policiji, odlučio je papa Benedikt XVI., ističe Ivan Grubišić, zastupnik u Saboru i umirovljeni svećenik, reagirajući na izjavu monsinjora Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa. Puljić se ranije očitovao o optužbama na račun Nedjeljka Ivanova, župnika u Bibinju, koji je optužen da je prije 20 godina seksualno zlostavljao desetke djece iz svoje župe, rekavši da Crkva ne podliježe državnim zakonima. Grubišić se osvrnuo i na Puljićevo spominjanje Udbe.

– Teza kako on nije netko tko surađuje s Udbom ne stoji. On ovaj slučaj nije trebao niti treba prijavljivati tajnim službama nego policiji. No, čini mi se da je zbog starosti slučaja, a radi se o dvadeset godina, ovo ušlo u zastaru. No, bez obzira na to, monsinjor Puljić je imao obavezu prijaviti Nedjeljka Ivanova policiji – kaže Grubišić za Politiku plus.

Papa je još u veljači donio odluku, tvrdi Grubišić, da se sumnjive radnje moraju prijaviti, a u slučaju zlostavljača Ivanova vidi još jednu rupu u ugovoru Vatikana i Hrvatske te se zalaže za njegovu izmjenu.

– On zapravo izdiže Crkvu iznad zakona ove zemlje. Dok s jedne strane građani gladuju i kao takvima im se dižu porezi, Crkva ostaje neokrznuta. Krivaca za takav odnos je više, od prethodnih Vlada pa do ove aktualne. Jednostavno, ovaj, ali i drugi slučajevi dokaz su kako se taj Ugovor mora mijenjati. Crkva je nažalost postala poduzeće u kojem se sve prodaje za osam kuna. Ništa im nije sveto – zaključuje Grubišić.





Related Articles

Back to top button