ZadarZadne-Izdvojeno

RACIONALIZACIJA HAC-A I na Dalmatini će automati zamijeniti ljude

Foto: Nacional arhiva
Foto: Nacional arhiva

Ministarstvo prometa u sklopu restrukturiranja HAC-ONC-a i pripreme tvrtke za B model privatizacije predložit će ukidanja dijela naplatnih postaja na autocesti Zagreb – Split – Ploče i uvođenje aparata za naplatu.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić nedavno je najavio da se u sklopu organizacijskog restrukturiranja HAC-ONC-a radi i analiza modela naplate na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb.

U prvoj fazi predložit će se uvođenje automatske naplate na sadašnjim naplatnim postajama Ravča, Prgomet, Vrpolje, Blato na Cetini i Vučevica. Riječ je o manjim naplatama na kojima je promet izuzetno rijedak.

Na tim postajama radi po 10 zaposlenika, što bi značilo ukupno 50 zaposlenika manje. Investicija u ugradnju aparata iznosila bi oko 7 milijuna kuna. Riječ je o 10 aparata plus centar za upravljanje.

Uvođenjem automatske naplate na tih pet postaja očekuje se ušteda od 7 milijuna kuna na godišnjoj razini. Prema dostupnim informacijama to bi bila samo prva faza uvođenja automatske naplate cestarine.

U nastavku bi se išlo i na druge dionice autocesta. Primjerice, na autocesti prema Lipovcu te Rijeci i još nekim naplatama na Dalmatini.





Related Articles

Back to top button