Ravnatelj Š.K. Benje umjesto besplatnih knjiga za siromašne predlaže posudbu

Za razliku od novog smjera gradske politike da se besplatni udžbenici kupe za učenike iz siromašnih obitelji, Marko Marin, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje nije pobornik takvog oblika segregacije.

On predlaže puno pravedniji i korisniji model besplatnih knjiga za sve, koji bi trebao biti provodljiv obzirom na najave kako će se novi udžbenici tiskati za duže razdoblje.

– Predlažem da se kupe knjige koje će biti „školsko dobro”, a to znači da će roditelji prilikom preuzimanja, potpisati kako će kupiti nove udžbenike ako njegovo dijete ošteti koju od knjiga, objasnio je ravnatelj Marin, koji je zbog takve prakse posudbe knjiga unutra škole prije nekoliko godina bio nacionalna vijest.
Takva racionalnost s knjigama nije samo zbog ekonomske krize već je nešto što se podrazumijeva i u razvijenim zemljama. U Švedskoj, primjerice, djecu u školi čeka u kadicama „laptop”.
Dok mi dođemo do tog standarda rješenje ravnatelja OŠ Šimuna Kožičića Benje puno je jednostavnije i jeftinije nego imenovati komisiju koja će provjeravati koliko roditelji zarađuju, a rezultat te, kao i svake slične liste je nezadovoljstvo. Uvijek će se naći netko tko je pogođen, koji misli da je zakinut, a na kraju krajeva – ako je obrazovanje u osnovnim školama besplatno, neka tako bude za sve učenike.

A ne da besplatni udžbenici za osnovce bude predmet političke trgovine ili kompromisa, iz čega je s prošle sjednice Gradskog vijeća, nastala ova tema i dilema