Razmišlja li Ardena Bajlo koliko je gladnih obitelji bilo za ove blagdane

‘Razmišlja li ujutro gospođa Ardena Bajlo kad ustane koliko je gladnih obitelji koji su proveli blagdane ispred praznog stola, zahvaljujući primjeni Zakona o Trgovačkom sudu u Zadru na kojem se odluke donose prema interesima špekulativnog kapitala, a pravomoćne sudske presude hrvatskih institucija nisu validni dokumenti’, pitao se danas na prosvjednom skupu zaposlenika likvidiranih tvrtki ispred zgrade Trgovačkog suda Petar Smokrović, predsjednik Udruge bivših zaposlenika Solidarnost Zadar.

Skup je održan pod geslom ‘Stečajni grobari zadarskih poduzeća’, a na njemu je dana puna podrška zaposlenicima Nauta Lamjane u borbi za zaštitu svojih radnih mjesta.

Smokrović tvrdi da su po Zakonu u Zadru izvršene sve afere, krađe i rasprodaja…

‘Kada smo krenuli u rat za svoju Domovinu, HDZ i SDP su počinili pljačku kada su u Saboru izglasali zakon da društvene firme postaju državne. Pljačka je tada krenula. I onda nas bivše radnike koji potičemo nezastarijevanje pretvorbe i privatizacije zadarskih tvrtki i koji smo ratovali za ovu zemlju dok su je drugi pljačkali nazivaju jugonostalgičarima. Neka se srame!’

Pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata Zadar Vedran Uranija je istaknuo kako će zatražiti prijem kod novog državnog odvjetnika Dinka Cvitana. Na prijemu će se osim za Nauta Lamjane založiti za sve obespravljene zadarske radnike. Tijekom pretvorbe i privatizacije je uništeno gotovo 50 zadarskih tvrtki, a radna mjesta je izgubilo oko 20 tisuća ljudi.

‘Bit će riječi i o kaznenim prijavama u slučajevima Dalme, Bagata, Elektronike itd. Nakon sedam godina od dizanja optužnice konačno je sud počeo rješavati pitanje Elektronike. Sudovi, DORH i nadležne institucije neke slučajeve nisu rješavali ni nakon 15 do 20 godina’ kazao je Uranije te istaknuo kako se u konkretnom slučaju Nuta Lamjane ne želi da tvrtka M inženjering dobije koncesiju već želimo da je zadrže radnici

‘Nužna je promjene stečajne politike i izmjene stečajnog zakona. prioritet mora biti proizvodnja, a ne namirenje vjerovnika’, istaknuo je Uranija.

Sindikalni povjerenik Nata Lamjane Mario Košta nije krio razočaranje.

‘Ispali smo naivni. Svih ovih godina prijavljujemo kriminal i čekamo da dođe konjica, a ona je došla, ali na suprotnoj strani. Još ima nade. Premijer je rekao da se ne može miješati u rad sudstva. To je istina, ali može se miješati u rad Ministarstva pomorstva. Oduzeti koncesiju Nauta Lamjani raspisati novu i dati je tvrtki koja će zaposliti sve radnike i nastaviti sve radnike. Naše akcije idu u tom smjeru. Vjerujem da će se javiti najmanje deset firmi, među njima i najveće i da će zaposliti 200 do 300 ljudi’, kazao je Košta.

Upozorio je da opasno visi posao s platformom Labin vrijedan 22 milijuna dolara. ‘Ona je već dva puta bila kod nas u Lamjani. Postoji ozbiljna opasnost da ode u Ravenu’.Je li moguće da ćemo zbog kriminala ostati bez 22 milijuna dolara?, pitao se Košta.