IzdvojenoVijesti

Rekordni toplinski val od Europe do Kine i Sjedinjenih Država

VRUĆE I SPARNO

Rekordni toplinski val i dalje traje u nedjelju u svijetu, od Europe do Kine i Sjedinjenih Država, prisiljavajući vlasti na poduzimanje drastičnih mjera kako bi se nosile s toplinskim valovima i novim požarima, znakovima globalnog zatopljenja.

Italija, od sjevera do juga, prolazi toplinski val s povijesnim temperaturnim rekordima koji se očekuju sljedećih dana, piše francuska novinska agencija Afp.

U nedjelju je za 16 gradova oglašen crveni alarm diljem zemlje, a očekuje se da će temperature doseći 36/37°C od Rima do Bologne i prije vrhunca toplinskog vala početkom sljedećeg tjedna.

“To je peć. Ne možemo predugo ostati na istom mjestu”, rekla je za AFP u subotu ujutro Veronika Niederlovi, 16, češka turistkinja koja je došla posjetiti Rim.

Talijanska vlada savjetovala je svima koji se nalaze u područjima obuhvaćenim crvenim alarmima da izbjegavaju izravnu boravak na otvorenom sredinom dana, te da vode posebnu brigu o starijim i ranjivim osobama.

Prema dnevniku Il Messaggero, dvojica nogometaša amatera u dobi od 48 i 51 godine umrla su u petak navečer, nakon što im je pozlilo, vjerojatno zbog vrućine, tijekom utakmica na jugu zemlje.

Talijanski meteorološki zavod strahuje od “najintenzivnijeg toplinskog vala ljeta, ali i jednog od najintenzivnijih svih vremena”.

Ni sjever poluotoka ne bi trebao biti pošteđen s 38°C koliko se očekuje u utorak u Milanu.

U Njemačkoj su najviše temperature u subotu izmjerene u bavarskom mjestu Möhrendorf-Kleinseebach (38,8 stupnjeva). Osim toga, u Berlinu je zabilježeno 35°C, a u Muenchenu 34°C., piše njemačka agencija dpa.

U Francuskoj je ministar poljoprivrede Marc Fesneau u subotu bio žestoko kritiziran, jer je uvjeravao da su temperature “prilično normalne za ljeto”.

Reagirale su utjecajne ličnosti, poput stručnjaka za agroklimatologiju Sergea Zake. “Kada će naši političari shvatiti i prihvatiti izazove klimatskih promjena?”, požalio se na Twitteru.

Mjesec lipanj bio je drugi najtopliji od početke mjerenja u Francuskoj, gdje je nekoliko departmana od utorka stavljeno pod narančasti alarm zbog toplinskog vala.

Grčka također pati zbog toplinskog vala, zbog čega su vlasti bile prisiljene zatvoriti atensku Akropolu tijekom najtoplijih sati u nedjelju treći dan zaredom, kada su temperature u zemlji dosezale preko 41°C.

Temperature su u subotu premašile 40C na 87 mjernih stanica, prenijela je grčka novinska agencija ANA.

Ekipe Crvenog križa, raspoređene u podnožju Akropole kako bi pomogle turistima, intervenirale su “desetke puta” kako bi spasile posjetitelje zadnjih dana.

U Španjolskoj se očekuje novi val vrućine između ponedjeljka i srijede nakon kratkog predaha ovog vikenda na kraju tjedna u kojemu su temperature premašile 40°C u Andaluziji na jugu zemlje, kao i na Kanarskim otocima. 

“Novi val bit će kratak, ali intenzivan: trebali bismo prijeći 42 stupnja”, napisala je Meteorološka agencija (Aemet) na Twitteru.

Sjeverna Afrika također je pogođena. U Maroku se novi toplinski val najavljuje do utorka, s temperaturama koje će varirati između 37 i 47°C u nekoliko pokrajina, prema Glavnoj upravi za meteorologiju (DGM).

U Aziji, nekoliko pokrajina u južnoj i jugoistočnoj Kini doživjet će visoke temperature tijekom vikenda, koje će dosezati 35 do 40 C, prema Središnjem meteorološkom opservatoriju. Ponegdje na sjeverozapadu u nekim bi gradovima temperatura mogla prijeći i 40°C.

U Japanu su vlasti pozvale stanovništvo na oprez jer se očekuje da će temperature u nedjelju i ponedjeljak na istoku zemlje doseći 39°C.

S druge strane svijeta jug Sjedinjenih Država prži se na vrućini: deseci milijuna Amerikanaca, od Kalifornije do Teksasa, trpjeli su opasno visoke temperature za koje se očekuje da će dosegnuti vrhunac tijekom vikenda.

U Phoenixu, metropoli Arizone na jugozapadu SAD-a, u subotu je zabilježeno gotovo 44°C,  a meteorolozi očekuju da živa dosegne 46°C.

U Kaliforniji u Dolini smrti, jednom od najtoplijih mjesta na Zemlji, u nedjelju se očekuju novi temperaturni vrhunci, možda i do 54°C, nakon što je u subotu u podne zabilježeno 48°C.

Na jugu države američki se vatrogasci od petka bore s nekoliko vrlo žestokih požara koji su poharali više od 1214 hektara i doveli do evakuacije stanovništva.

U Jordanu, pogođenom valom koji je premašio 40°C u nekim regijama, hitne službe bore se sa šumskim požarima.

Na globalnoj razini, mjesec lipanj bio je najtopliji izmjeren, pokazuju europski Copernicus te američke agencije NASA i NOAA.

Potom je prvi puni tjedan srpnja bio najtopliji ikada zabilježen, prema preliminarnim podacima Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Emisije stakleničkih plinova povećavaju snagu, trajanje i brzinu ponavljanja toplinskih valova, kažu stručnjaci.

Vrućina je jedan od najsmrtonosnijih vremenskih događaja, rekao je WMO.

Prošlog su ljeta samo u Europi visoke temperature uzrokovale više od 60.000 smrtnih slučajeva, pokazalo je nedavno istraživanje.

Južna Europa nastavit će znojiti sljedeći tjedan jer intenzivan toplinski val ne pokazuje znakove popuštanja, piše u nedjelju BBC.

“Temperature će dosegnuti vrhunac između 19. i 23. srpnja – ne samo u Italiji nego i u Grčkoj, Turskoj i na Balkanu. Nekoliko lokalnih toplinskih rekorda unutar tih područja moglo bi biti oboreno tijekom tih dana”, rekao je talijanski meteorolog i stručnjak za klimu Giulio Betti za BBC.

Europski toplinski val proširit će se na Balkan kasnije sljedećeg tjedna – iako nekoliko zemalja, poput Srbije i Mađarske, već ima dnevne temperature koje se kreću oko 35C.

Razdoblja intenzivnih vrućina zbog globalnog zatopljenja sve češća, intenzivnija i sve dulja.

“Toplinski valovi jačaju svake godine u broju i intenzitetu… i oni su među najopipljivijim, evidentnim, dokumentiranim i jasno vidljivim znakovima klimatskih promjena”, rekao je Betti.

“Europska ljeta postala su puno, puno toplija posljednjih godina… Ono što bi nas trebalo brinuti jest da ljeta bez intenzivnih i dugotrajnih toplinskih valova jednostavno više ne postoje. ‘Normalna’ ljeta postala su rijetkost.”





Related Articles

Leave a Reply

Back to top button