Rok Stipčević srušio moćnu Sienu

Peterostruki uzastopni prvak Siena je prve dvije utakmice protiv Varesea na svom terenu dobila glatko sa 35 i 16 razlike. U trećoj je na gostovanju povela 0:11 pa 13:29, a u 22. minuti je još imala velikih +15, 32:47.

Što se tada dogodilo? Citirat ćemo Varesenews: „U tom trenutku utakmica je dobila svoga kralja, u liku igrača u bijelo-crvenom dresu s brojem 6 na leđima. Rok Stipčević (do tada neprimjetan, 0 poena), preokrenuo je tijek zbivanja sa sedam uzastopnih poena i natjerao u krizu njegovo veličanstvo McCalebba.” Na kraju treće četvrtine stavio je tricu za vodstvo 56:52, a u završnoj dionici još devet poena, tricu, dvicu i četiri slobodna bacanja.

U samoj završnici je dva promašio. Prvo kod 70:68, ali je McCalebb na ulasku u posljednju minutu promašio za izjednačenje, a drugo kod 73:70, nakon čega je Kaukenas očajnički pokušao pogoditi sa dvadeset metara za produžetak, ali nije uspio. Fešta je mogla početi. Premda dvorana nije bila ispunjena do kraja, podrška navijača nije izostala. U srijedu (20,30), kada je na rasporedu četvrta utakmica, PalaWhirlpool će sigurno biti rasprodan. Varese će pokušati izboriti majstoricu u Sieni, što je nakon dva i pol dijela ove četvrtfinalne serije bilo nezamislivo.

U tom dijelu ždrijeba je polufinale već osigurala otočka momčad Sassari, koja je s 3-0 pomela Virtus Bolognu. Na Sardiniji je bilo 81:72 i 88:86, dok je u Bologni Sassari slavio sa 71:72. Zanimljivo je da su posljednje dvije utakmice odlučene koševima sa sirenom, druga teškom dvicom iz kuta Drakea Dienera, a treća tricom Manuela Vanuzza. U drugom dijelu ždrijeba sutra (utorak) treće utakmice igrali Cantu i Pesaro, te Milano i Venezia, a Cantu i Milano imaju prednost 2-0 s domaćih terena.

Gjergja kroči prema finalu

U prvoj utakmici polufinala prvenstva Belgije Oostende je uvjerljivo svladao Belfius Mons Hainaut (bivša Dexia) sa 92:67. Momčad Daria Gjergje se, kao prvoplasirana iz ligaškog dijela, direktno plasirala u polufinale, dok je Belfius sa 2-0 izbacio pobjednika kupa Aalstar. Oostende su predvodili Brent Wright s 18 poena, Dušan Đorđević sa 17, te Matthew Lojeski sa 14. Druga utakmica igra se u srijedu u Monsu, a eventualna majstorica u petak u Oostendeu. U drugom polufinalu igraju Anwerp i Charleroi.