Seagate slabije od očekivanja

Steve Luczo, CEO Seagatea, najavio je da će tvrtka unatoč rekordnoj prodaji u četvrtom kvartalu fiskalne godine imati nešto niže prihode – umjesto 5 milijardi dolara uprihoditi će tek 4,5 milijarde. Istovremeno planiraju isporuku oko 66 milijuna diskova uz tržišni udio od 42%.

 

Luczo za niže prihode okrivljuje prebrzi oporavak tržišta. Tvrtka je naime smanjila proizvodne kvote zbog prošlogodišnjih poplava koje su uzrokovale značajan rast cijena, no tržište se oporavilo brže nego što je to bilo očekivano, pa potražnja za novim diskovima nije zadovoljena. Seagate je također imao problema s dobavljačem komponenti za jednu od serija proizvoda namijenjenih korporativnom sektoru. Problematična komponenta ugrađena je u oko 1,5 milijuna profesionalnih diskova koji su morali biti povučeni s tržišta.

 

Seagateov CEO sukladno očekivanjima nije komentirao koliko je popularizacija SSD-ova i Intelovih Ultrabookova naštetila poslovanju tvrtke. Prema posljednjih istraživanjima, cijene SSD-ova u posljednjih su godinu dana pale između 20 do 50 posto.

 

Rezultati Seagateovog poslovanja u četvrtom kvartalu fiskalne godine biti će objavljeni 30-og srpnja.