Sindikat ‘Adrije’ spreman provesti opći štrajk

U Tvornici ribljih konzervi “Adria” odbrojavaju se zadnji sati prije početka općeg štrajka. Sindikat je, naime, proveo kompletan zakonom predviđeni postupak prije proglašenja općeg štrajka – proveden je referendum među radnicima, a zadnji pokušaj mirenja propao je u ponedjeljak.

Razlog za štrajk jest taj što radnici nisu primili plaće dva mjeseca. Poznato je da je ovo zapravo nastavak vrlo loše situacije u “Adriji”, da su linije za punjenje konzervi stajale cijeli lipanj i najveći dio srpnja.

Proizvodnja je nastavljena, ali nisu riješeni nagomilani problemi s blokadom računa niti su reprogramirani brojni dugovi.

A na listi poreznih dužnika, “Adria” visoko kotira s dugom od 15 milijuna kuna, njezin vlasnik Miodrag Lacić osobno još duguje 5,58 milijuna kuna, a tome bi trebalo pribrojiti i dug njegove tvrtke “Dalmacija-ribe” registrirane u Drnišu, koja duguje 6,7 milijuna kuna.

Po nekim procjenama, “Adria” je u dužničkom krugu od preko 50 milijuna kuna i vrlo je neizvjesno kako će iz svega toga izići.

– U cijeloj situaciji je čudno što nitko od četiriju zadarskih miritelja s liste miritelja Gospodarsko-socijalnog vijeća za kolektivne radne sporove nije želio sudjelovati u ovom postupku, nego smo ponovno morali angažirati miritelja iz Splita, Ivana Matešića. Dogovor s upravom se ipak nije uspio postići jer je situacija iznimno teška i mi idemo u daljnje sindikalne akcije – kaže Ivica Blažević, regionalni povjerenik sindikata PPDIV-a, koji ulaže velike napore za zaštitu prava radnika “Adrije”.

Optužnica protiv Lacića u Varaždinu

U međuvremenu je situacija postala samo još složenija jer se Miodrag Lacić, većinski vlasnik tvornice ribljih konzervi “Adria” u Zadru, nalazi na optužnici Županijskog državnog odvjetništva iz Varaždina zajedno s nekadašnjim čelnicima “Podravke” zbog nanošenja štete od 17 milijuna kuna.