Sinovčić gasi tvrtku, a biznis prebacio na novu

Reno Sinovčić (Foto: Jutarnji list)

Zadar security, prva tvrtka koju je osnovao Reno Sinovčić još sredinom 90-ih, uskoro bi trebala u stečaj. Za nekoliko dana na Trgovačkom sudu Zadar održava se ispitno ročište radi utvrđivanja opravdanosti uvođenja stečaja. Znači li to da će se možda Reno Sinovčić prestati baviti zaštitarstvom?

– Tvrtka je zapravo prodana prije nešto manje od godinu dana grupi poslovnih ljudi a što će dalje s njom biti, vidjet će se na sudu – nije bio razgovorljiv Sinovčić. Po svemu sudeći radi se o manevru jer je u Sinovčićevu sustavu VOX tvrtki u studenom prošle godine osnovana VOX zaštita u kojoj radi pedesetak ljudi, a imovine nema, a s druge strane “Zadar security” je opterećen velikim poreznim dugom.

Koncem prošle godine su osnivači Zadar securityja Sinovčić, Marin Anzulović i Dragan Kaštela brisani iz registra, a osnivač je postao Ivica Orlović. Kaštela je pri tom postao osnivač VOX zaštite. Sinovčića, dakle, formalno više nema u zaštitarskom poslu. Zaštitari su, dakle, prebačeni u novu tvrtku, a stara je sada u blokadi iako je poslovala s dobitkom posljednjih godina. Formalni razlog za pokretanje stečaja je nađen u blokadi računa duže od 60 dana.

Skupe investicije

Sinovčić očito restruktuira svoje tvrtke jer u poslovanju osnovne tvrtke VOX d.o.o. ima znatnih problema. Prošle je godine obustavio izlaženje dnevnog lista da bi smanjio troškove, no ipak je na kraju godine imao gubitak od sedam milijuna kuna za koje se ne zna kako će se pokriti. Zaposlenici u njegovim medijima sve neredovitije primaju plaće, neki novinari su već i otišli. A glavni teret je gradnja poslovne zgrade u koju bi se trebali smjestiti svi Sinovčićevi mediji.

Sam teren vrijedi oko 4,5 milijuna kuna, a dosad je u gradnju utrošeno oko 6,5 milijuna kuna. Prema nekim procjenama u cijelu investiciju bi trebalo utrošiti oko 22 milijuna kuna. Značajan dio obavljenih radova koje je izvršio “Gortan” nije bilo plaćeno, tek je ovih dana išla isplata prema bivšim zaposlenicima “Gortana”, očito kao vraćanje duga. Osnivači VOX-a su od prošle godine ravnopravno Sinovčić i Zvonimir Nižić, po 50 posto, što znači da je Sinovčić morao prepustiti pola vlasništva poslovnom partneru.

Osnovao je i VOX Centar koji prošle godine nije još poslovao, ali je na novu tvrtku prebačena vrijednost nekretnine nove poslovne zgrade. Moglo bi se sad dogoditi da se i VOX d.o.o. postupno ugasi zbog velikih obveza, a poslovanje prebaci na VOX Centar.

Dug 4 milijuna

Na Linićevoj listi poreznih dužnika ‘Zadar security’ visoko kotira među zadarskim dužnicima. U evidenciji je dug u iznosu od 4,075 milijuna kuna, što je vjerojatno jedan od razloga za “restruktuiranje” ovog dijela Sinovčićeva poslovnog carstva.