IzdvojenoZadar

SKANDALOZNO: Nisu u stanju nabaviti udžbenike pa djeci poručili da ih ”od nekud fotokopiraju”

Učenici Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje i drugi tjedan na nastavu dolaze bez udžbenika i radnih bilježnica. Da stvar bude gora, prvašići, a vjerojatno i učenici ostalih razreda do kompletnih udžbenika i radnih bilježnica neće doći do početka listopada, ovisno o žalbama onih koji su sudjelovali u javnom natječaju.

Roditelj jednog prvašića s kojim smo razgovarali kazao nam je kako mu je iz škole priopćeno da kaže svojim roditeljima kako knjiga do daljnjega neće biti.

– Djeci se govori da neće uskoro dobiti knjige i da se snađu kako mogu. Ako mogu da sami fotokopiraju knjige. To se govori prvašićima, zamislite vi to. Moja supruga jučer je išla u školu i pitala profesore i učitelje što je s knjigama. Odgovor je bio da udžbenika neće biti do daljnjega. Tužno je i žalosno da u 2019. godini radi aljkavosti ravnatelja nema knjiga – kazao je ogorčeni roditelj jednog prvašića za ZADAR News.

Sporost ravnatelja Adžića i nesposobnost bivšeg ravnatelja Marka Marina

Iako je proces otvaranje ponuda za udžbenike i pomagala okončan 13. rujna, na koji su se javila dva ponuđača, ravnatelj Dražen Adžić još uvijek nije odabrao najboljeg ponuđača. A i kad ga odabere, druga strana imat će pravo žalbe, pa bi tako cjelokupan proces mogao potrajati. To bi u prijevodu značilo da učenici neće dobiti udžbenike i pomagala do kraja prvog tjedna listopada.

– Sve ovo događa se radi nesposobnosti bivšeg ravnatelja škole i najboljeg prijatelja Jose Nekića (pročelnika za odgoj i školstvo, op.a.), Marka Marina. To vam je ta nesposobna simbioza radi koje ispaštaju učenici, ponajviše prvašići. Bivši ravnatelj Marin znao je da odlazi u mirovinu pa ga nije bilo briga za svoj posao. Tako je natječaj raspisao s čak dva tjedna zakašnjenja. Uz to, jedan natječaj je i poništio i tako je generirao cijeli ovaj cirkus – kazao je za ZADAR News izvor iz Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje.

I naš drugi izvor iz iste škole argumentirano tvrdi kako je sve zakuhao Marko Marin.

– Kako je novi ravnatelj stupio na dužnost 1. rujna, uzevši u obzir rokove koje propisuje Zakon o javnoj nabavi, odgovornost je bivšeg ravnatelja Marka Marina jer je on bio još uvijek na funkciji dok su se raspisivali natječaji – kazao je naš izvor iz škole.

Lagali roditelje i učenike da “udžbenici stižu” sutra, u petak, u srijedu, ponedjeljak…

Iako je u cijeloj priči oko nabavke udžbenika i više nego jasno kako sustav očito ne funkcionira, ostaje nejasno zašto je ravnatelj škole, Dražen Adžić u više navrata pozivao roditelje da dođu u školu po udžbenike i pomagala iako je znao da ista ne mogu biti isporučena prije završetka procesa javne nabave.

– Mi smo dolazili po navodne udžbenike u subotu, pa ponedjeljak, srijedu i petak, a ravnatelj je znao da udžbenika nema i neće ih biti do okončanja procesa javne nabave. To je tužno i žalosno. Pa ako je proces javne nabave završen tek 13. rujna, zbog čega se nas u školu pozivalo ranije? Nije mi jasno. Zakon je jasan. Očito se nas smatra kretenima i maloumnicima – pita se jedan od roditelja.

Roditelji: Zar stvarno misle da smo neuki debili?

Još jedan od roditelja napominje kako je upoznat s pravnim procedurama. Njemu nije jasno zašto najbolji ponuđač nije odabran unatoč činjenici kako je proces javne nabave završen 13. rujna.

– O čemu se ovdje radi? Zar svi iz škole misle da smo mi neuki debili? Čuo sam da je Joso Nekić pozvao u kancelariju ravnatelja Adžića i naložio mu da ovo smulja do kraja, jer unatoč tome što Adžić nije kriv i on mulja. Proces javne nabave završen je 13. rujna, a oni još uvijek nisu odabrali najboljeg ponuđača. Zašto? Jer se nekome ne da raditi svoj posao očito. Ja bih najradije otišao u školu na svoj način, ali neću radi svog djeteta – kazao je.

Nema udžbenika do listopada

A kada će prvašići i svi ostali učenici dobiti udžbenike, još uvijek nije poznato. Prema dostupnim informacijama, to se zasigurno neće dogoditi do početka listopada, kada isteknu svi zakonski rokovi za aktualni proces javne nabave.

Iako smo u više navrata pokušali doći do ravnatelja Dražena Adžića to nam, do zaključenja ovog članka, nažalost, nije pošlo za rukom.





Related Articles

Back to top button