ZADAR SportZadne-Izdvojeno

Srušena Cibona, Zadar korak bliže ostanku u ligi!

ABA liga: Zadar - Mega VizuraKošarkaši Zadra bili su uspješni pred svojim navijačima u hrvatskom dvoboju u 22. kolu ABA lige. U susretu u kojem su se obje momčadi jako mučile u napadu, Zadrani su uz vrlo kvalitetan skok i dobru obranu svladali Cibonu, čime su stekli pobjedu prednosti pred Široki Primorkom u borbi za izbjegavanje posljednjeg mjesta. Cibona je, pak, ostala s malom prednošću pred podgoričkom Budućnosti u borbi za Final Four, s jednakim brojem pobjeda i poraza (14-8), ali s boljim međusobnim omjerom…

Zadar je ostvario vrijednu pobjedu u 22. kolu ABA lige, u borbi da i iduće sezone ima priliku igrati u ovom društvu. Zadrani su na domaćem parketu došli do 59:53 protiv Cibone, čime su popravili ovosezonski omjer pobjeda i poraza u regionalnoj ligi na 6-16. Momčad Ivana Sunare sada je korak ispred Široki Primorke, koja je na posljednjem mjestu s omjerom 5-17, a iduće kolo donijet će međusobni susret ta dva kluba u Širokom Brijegu.

Cibona je u Dvorani Krešimira Ćosića mogla biti zadovoljna jedino prvom četvrtinom, poslije koje su vodili s 19:9. Zadar se i u nastavku jako mučio u napadu, ali domaći su se podignuli kvalitetnijom obranom i dominacijom u skoku (46-35), pogotovo napadačkom (19-5).

Momčad Slavena Rimca je porazom pala na omjer 14-8, koliko ima i podgorička Budućnost. U borbi za Final Four, Cibonina prednost pred Podgoričanima trenutno je bolji ovosezonski međusobni omjer.

Zadar je u hrvatski dvoboj ušao poslije devet uzastopnih poraza u ABA ligi, a sve do ovog ponedjeljka, crnu seriju nije zaustavila niti trenerska promjena, s dolaskom Ivana Sunare umjesto Hrvoja Vlašića krajem siječnja. Sa Sunarom na klupi, Zadrani su u protekla tri kola gubili kod kuće protiv Krke i na gostovanjima kod Igokee i MZT-a, a ni rana faza ogleda s Cibonom nije im obećavala dobre vijesti.

U obostrano blijedoj prvoj četvrtini, koja je najavila sličan nastavak utakmice, gosti iz Zagreba pokazali su nešto više, s glavnom napadačkom ulogom Ivana Siriščevića i pratnjom Darija Šarića u odlasku do +10 nakon prvih deset minuta. Iako su Zadrani zabili samo devet poena, to nije bio pokazatelj kvalitetne Cibonine obrane, već svih problema domaće momčadi na napadačkom kraju parketa, pogotovo u vanjskom šutu. Slično se nastavilo i u drugoj dionici, ali Zadar je tada barem podignuo obranu i uz dobar posao u skoku izborio povratak u utakmicu.

Obrana domaće momčadi u drugoj četvrtini bila je jedina izrazito kvalitetna stvar koju su hrvatski rivali pokazali ovog ponedjeljka. Cibona je donekle mogla biti zadovoljna napadom tijekom prvih deset minuta, iako Vukovi niti tada nisu baš briljirali, dok je sve ostalo prošlo u borbi i mučenju. Zadrani su pokazali da su bili spremniji boriti se, pa dobiti i na silu, kada nije išlo drugačije.

Sa svim problemima u igri koje su prikazali i jedni i drugi, Zadar se uspio podignuti u kratkom razdoblju u drugoj polovici treće četvrtine. Serijom od 9:0, domaći su u 28. minuti došli do svojeg prvog vodstva u ovom susretu, najviše s 39:36, a kako se u posljednju dionicu ušlo s 41:40 za Zadar, to je najavljivalo barem rezultatsku napetost u završnoj fazi utakmice.

Predvođen poenima Josipa Sobina i uz podršku kapetana Ive Ivanova, Zadar se u prvoj polovici četvrte četvrtine odvojio na četiri poena prednosti, a nakon što je Andrew Lawrence zabio tricu za domaćih 51:44 pet minuta do kraja, pobjeda Sunarine momčadi već se nazirala. U preostalom razdoblju do završne sirene Cibonu su svojim poenima probali vratiti Dario Šarić i Jerel Blassingame, ali Zadrani su cijelo vrijeme ostali korak ispred.

Mark Lyons zabio je najviše u domaćoj momčadi, 17 poena, iako se, kao i svi suigrači, i on mučio s dalekometnim šutom, s 2/10 za tricu. Imao je i pet skokova i po tri asistencije i osvojene lopte. Josip Sobin istaknuo se s deset poena i sedam skokova, a Ive Ivanov s osam poena i 11 skokova.

Zadrani su dobili utakmicu iako im je šut bio zaista slab, 17/43 za dvicu i 4/28 za tricu, sveukupno 21/71. Pobjeda s 29,5 posto šuta iz igre je nesvakidašnja stvar, ali ovo je bio jedan od takvih dana, domaćima uspješan s obzirom na to da su i Cibonini igrači promašili puno, sa 17/48 iz igre, 35 posto. I jedni i drugi bili su neprecizni i iz slobodnih bacanja, Zadar s 13/23, a Cibona s 12/20.

Dario Šarić ubilježio je 18 poena i čak 16 skokova za Vukove, ali ni njemu nije išlo kako je želio, sa samo 5/19 iz igre i uz pet izgubljenih lopti. Jerel Blassingame imao je 12 poena (šut 3/10), četiri asistencije i pet izgubljenih lopti, a Ivan Siriščević, jedini bez previše zamjerki na napadački učinak u dresu gostiju, dodao je 11 poena i pet skokova.





Related Articles

Back to top button