Suša pogodovala proizvodnji solnog cvijeta u Solani Pag

Zbog idealnih vremenskih uvjeta potrebnih za stvaranje i branje cvijeta soli ili solnog cvijeta, ovoga je ljeta u Solani Pag „ubrano“ 1.600 kilograma te fine soli, izvijestili su danas iz Agrokora, u čijem sastavu posluje paška solana.

Solni cvijet smatra se najfinijom soli koja sadrži najviše minerala potrebnih organizmu.

Dugotrajno sunčano vrijeme pogodovalo je da se na površini u paškim bazenima stvori solni cvijet, prirodno bijeli kristali soli koji nastaju kristalizacijom u savršenim vremenskim uvjetima. Sakuplja se samo gornji sloj prije nego potone, najčešće je to samo nekoliko sati.

U postupku proizvodnje, nakon branja, slijedi spremanje solnog cvijeta u plastične posude s rupama kako bi se ocijedio višak tekućine, a zatim odlaganje na drvene police i sušenje na suncu. Istoga dana, nakon sušenja, solni cvijet se sprema u zatvoren prostor, a idući dan opet iznosi na sunčevu svijetlost na sušenje koje traje 3-4 dana. Nakon sušenja sol se sprema do pakiranja u prodajne ambalaže.

Solana Pag d.d. najveći je proizvođač morske soli u Hrvatskoj, a svoju proizvodnju temelji na tisućljetnoj tradiciji proizvodnje soli na otoku Pagu.

Ulaskom u koncern Agrokor, Solana je započela sa širenjem svog proizvodnog asortimana te danas uz sitnu i krupnu morsku, te industrijsku sol, proizvodi i sol za perilice posuđa, soli za kupanje i začine za pripremu mesa i ribe. Proizvodnju cvijeta soli ili solnog cvijeta započela je 2010. godine, navodi se u priopćenju.