ZadarZadne-Izdvojeno

Svi Za Kalelargu!

robiInicijativa za promjenu imena Široke Ulice u Kalelarga, na službeni protokol Grada Zadra, predala je zahtjev za korištenje javne površine na Narodnom trgu za vremensko razdoblje od 3. do 10. svibnja 2014., kako bi mogli prikupiti potpise koji će, po završetku gore navedenog roka, biti i službeno predani Gradu Zadru na daljnje postupanje.

”Konačni i jedini cilj Inicijative je da naš prijedlog, koji ćemo potkrijepiti potpisima građana, dođe na dnevni red jedne od sljedećih sjednica Gradskog vijeća, a na kojoj će vijećnici odlučiti jesu li za to da se Široka ulica preimenuje u Kalelarga”, navode u priopćenju.

– Ime Kalelarga datira još iz venecijanskih vremena, po postanju je romansko, nije se mijenjalo ni nakon sloma Mletačke Republike, ni za prve austrijske, pa francuske i druge austrijske vlasti. Nakon što je 1920. ugovorom u Rapallu Zadar dodijeljen tadašnjoj Kraljevini Italiji, talijani su u duhu svog jezika pisali Calle Larga i tako sve do kraja drugog svjestkog rata, kad je romanski toponim kroatiziran na način da se piše i izgovara Kalelarga – riječi su Nedjeljka Jusupa iz knjige Ulica starija od grada, objavljeno u ediciji Biseri Jadrana Zadar, 2004.

Samu Inicijativu pokrenuo je Hrvoje Bajlo putem Facebook grupe ( http://bit.do/kalelarga ) u četvrtak, 24. travnja 2014. godine. U nepuna četiri dana u istu se učlanilo preko 3 tisuće članova! Pokrenuta je i online peticija koju mogu ispuniti svi oni koji neće biti u mogućnosti fizički potpisati peticiju ( http://bit.do/peticija ).

Od javnih osoba, Zadrana, Inicijativu su podržali Tamara Šoletić, Emilija Kokić, Arijan Komazec, Darko Pahlić, Giuseppe Giergia, Bepo Matešić, Zoran Jelenković i mnogi drugi

Svi za Kalelargu – SviZAKalelargu.com

Pokrenuta je i internetska stranica Inicijative i to na adresi http://www.svizakalelargu.com na kojoj će od srijede, 30. travnja, biti dostupni svi podaci kako i na koji način se građani mogu uključiti u akciju.

Bez politike

Također bismo željeli istaknuti kako Inicijativa nije politički motivirana niti ima bilo kakve veze s politikom ili političkim strankama, nezavisnim listama i sl. Ovdje se radi o čistoj građanskoj Inicijativi koja ima svoj Organizacijski odbor, a koji će se javnosti predstaviti i obratiti na press konferenciji u petak, 2. svibnja 2014.

Cilj je samo jedan

Ova Inicijativa plod je isključivo nekoliko Zadrana s konačnim i jednimi ciljem – sakupljanja što je moguće više potpisa ljudi koji nas podržavaju u ideji da se Široka ulica konačno i jednom zauvijek preimenuje u Kalelarga!





Related Articles

Back to top button