Taksisti upozorili na organizirani kriminal u Zadru

Samostalni taksisti danas su na taksi stajalištu na autobusnom kolodvoru prosvjedovali zbog nelojalne konkurencije i rada „na crno”.

– Želimo ukazati na to da su ovi ljudi, samostalni taksisti, obrtnici diskriminirani u odnosu na velike i veće taksi grupacije u Zadru. To je globalni problem u Hrvatskoj, i u Rijeci i u Zagrebu. Mi ga prvi potenciramo. Ovi samostalni taksisti ne mogu zaraditi za kruh svojim poštenim radom. Postoji nelojalna konkurencija većih taksi grupacija, siva zona, strukture očito ne reagiraju adekvatno. Veće grupacije taksista ostvaruju i po sto radnih sati mjesečno. Njihovi djelatnici rade i po 12 sati u zimskom periodu kada se odjavljuju njihovi djelatnici. Oni isto rade, i tako postoji jedna nelojalna konkurencija, ističe pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija.

Predrag Šimunov, sindikalni predstavnik samostalnih taksista u Zadarskoj županiji osvrnuo se na nedavnu izjavu načelnika Policijske uprave zadarske Nevena Paškalina u Zadru kako u Zadru nema organiziranog kriminala.

– Mi smatramo da postoji barem što se tiče taksi službe. Ako netko radi 12 sati i više i za to prima plaću dvije ili tri tisuće kuna, ako se ne sprječava takva praksa, smatramo da je to isto organizirani kriminal, rekao je Šimunov koji smatra da treba stati na kraj nepravilnostima, koje drugima „uzimaj kruh iz usta”. Šimunov je naglasio kako takvi radnici imaju 100 do 150 sati prekovremenih koji nisu plaćeni.

– Radi se o stotinama tisuća kuna koje se nelegalno isplaćuju i to je isto organizirani kriminal, upozorio je Šimunov.