Tehnička škola u borbi za eure iz EU fondova

Idućeg ponedjeljka, 26. ožujka, Zadarsko sveučilište obilježit će deset godina postojanja. No jubilarnu godišnjicu dočekat će s manjim proračunom nego prošle godine. Na sjednici kojom je u ponedjeljak zatvorena financijska konstrukcija za 2012. godinu usvojen je proračun od 90 milijuna i 887 tisuća kuna, što je pet posto manje nego što su godinu ranije dobili direktno iz državnog proračuna.

Taj iznos, uvećan za vlastite prihode Sveučilišta od 36 milijuna kuna, lanjski je proračun Sveučilišta u Zadru uvećao na 145 milijuna kuna. Rezanje od pet posto, koje je Ministarstvo uvelo svim hrvatskim sveučilištima, u Zadru će pokušati nadoknaditi štednjom, i to na svim razinama. Iako se od velikih projekata neće odustati, jednako kao ni od troškova za promoviranje u nova zvanja, na svim drugim stavkama slijedi štednja, potvrdila nam je glasnogovornica Sveučilišta Elija Vrsaljko.

Vanjska suradnja već je otprije srezana na minimum, jednako kao i nova primanja te zamjene za radna mjesta. Što se tiče smanjenja plaća, za sada još nije donesena nikakva odluka.

No, donesena je ona o još jednom velikom infrastrukturnom projektu, zgradi stare Tehničke škole, koju će nakon ishodovanja lokacije dozvole Zadarsko sveučilište kandidirati za sredstva iz europskih fondova.

Jedan veliki projekt, sveučilišni Kampus, već je uspješno prošao na natječaju i financirat će se s rekordnih 90,5 milijuna eura europskog novca.