112IzdvojenoVijesti

U Hrvatsku stiže novi jaki toplinski val

ČUVAJTE SE

Na sjevernoj hemisferi u ponedjeljak počinje novi tjedan žestokih vrućina, s temperaturama u Europi koje se očekuju iznad 40 stupnjeva Celzija u Italiji i upozorenjima zbog toplinskih valova u Španjolskoj, dok razorni požari nastavljaju gorjeti u Kanadi i Kaliforniji.

Do 48 stupnjeva očekuje se početkom tjedna na Sardiniji, mediteranskom otoku zapadno od talijanske čizme.

U Španjolskoj, koja izlazi iz sparnog tjedna, meteorološka agencija izdala je narančasto upozorenje za ponedjeljak.

Upozorila je na temperature od 38 do 42 stupnja Celzija na velikim područjima poluotoka i Balearskih otoka.

Crveno upozorenje s temperaturama od 42 do 44 stupnja izdano je za ponedjeljak za područje Andaluzije, a u utorak za Aragon, Kataloniju i Mallorcu.

Posljedice visokih temperatura već se osjećaju na Kanarskim otocima, na otoku La Palma, gdje je ovog vikenda požar poharao 5000 hektara, a oko četiri tisuće ljudi moralo je biti evakuirano.

U Europi, gdje po stručnjacima globalno zagrijavanje napreduje dvostruko brže od globalnog prosjeka, nekoliko zemalja posebno pati.

U Italiji, 16 gradova je u crvenom na čitavom teritoriju, a temperature bi mogle prijeći 40 stupnjeva.

Rumunjska očekuje u ponedjeljak do 39, a u Grčkoj, gdje bi one trebale pomalo početi padati, atenska Akropola u nedjelju je bila zatvorena za posjetitelje između 13 i 17 sati.

SAD  i Kanada

U Sjedinjenim Državama, od Floride na jugoistoku do Kalifornije na zapadu preko Teksasa na jugu, velik dio juga zemlje u nedjelju se ponovno našao pod utjecajem toplinskog vala.

U poznatoj Dolini smrti, u Kaliforniji, jednom od najtoplijih mjesta na planetu, termometar je u subotu navečer pokazivao 51 stupanj Celzija.

Na jugu Kalifornije gori i nekoliko vrlo žestokih požara koji su već poharali više od 3000 hektara i doveli do evakuacije stanovništva.

Prema državnoj vatrogasnoj službi, požari su samo “10 posto obuzdani”, što izaziva strah od pogoršanja stanja.

Na Floridi, grad Miami izdao je prvo upozorenje na “pretjeranu vrućinu” u svojoj povijesti. “Pripremite se za teške vrućine”, upozorila je općina na Twitteru.

Drugim dijelovima Sjedinjenih Država prijeti opasnost od vremenskih nepogoda, kiša i grmljavinskih oluja, posebno u Novoj Engleskoj.

Bujična poplava usmrtila je četiri osobe u subotu u okrugu sjeverno od Philadelphije, a tri osobe vodile su se u nedjelju kao nestale, rekle su vlasti.

I Kanadu je ove godine poharalo više požara nego se ikada dogodilo u toj zemlji.

Nevremena u Aziji

Japan je u nedjelju izdao upozorenja na toplinski udar za desetke milijuna svojih stanovnika koji žive u 20 od 47 prefektura, dok su gotovo rekordne temperature pogodile veći dio zemlje.

U Tokiju, gdje je temperatura dosezala 36 stupnjeva Celzija, “samo hodanje je iscrpljujuće”, rekla je Coline Grison (24), turistkinja iz Francuske. “Znojimo se ne radeći ništa”, rekla je za AFP.

Zemlja se također suočava s olujnim kišama koje su ubile najmanje osam ljudi, uključujući muškarca pronađenog mrtvog u subotu u poplavljenom automobilu na sjeveru.

U Južnoj Koreji, proteklih je dana zbog jakih kiša poginulo najmanje 37 ljudi, a devet se vodi kao nestalo.

Kineske meteorološke službe izdale su nekoliko upozorenja, predviđajući temperature koje mogu doseći 45 stupnjeva u djelomično pustinjskoj regiji Xinjiang i 39 u južnoj regiji Guangxi.

Vrućine su jedan od najsmrtonosnijih vremenskih događaja, nedavno je podsjetila Svjetska meteorološka organizacija.

Prošlog su ljeta samo u Europi visoke temperature uzrokovale više od 60.000 smrtnih slučajeva, pokazalo je nedavno istraživanje.

 

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button