Ubio se Zvonko Bušić

Poznati hrvatski politički emigrant Zvonko Bušić ubio se u svojoj kući u Rovanjskoj kod Zadra pet godina nakon što je pušten iz američkog zatvora. Iako policija još ne otkriva detalje, HRT javlja da si je, prema svemu sudeći, oduzeo život hicem iz vatrenog oružja. Motivi koji su ga naveli na ovakav čin nisu poznati.

Zadarska policija je na terenu, a očevid je još u tijeku.

U zatvoru proveo 32 godine

Bušić je u američkom zatvoru proveo 32 godine zbog otmice zrakoplova i podmetanja eksplozivne naprave u jednoj njujorškoj željezničkoj postaji.

Otmica i podmetanje bombe bili su namijenjeni isticanju lošeg hrvatskog položaja u tadašnjoj Jugoslaviji, a Bušić i njegova supruga Julienne Eden Bušić, Petar Matanić, Frane Pešut i Slobodan Vlašić odgovorni su za otmicu.

Otmičari su zrakoplov kompanije TWA s 92 putnika oteli 10. rujna 1976. godine. Zrakoplov je poletio s aerodroma La Guardia u New Yorku prema Chicagu, a skupina predvođena Bušićem otela ga je s namjerom da iz njega izbaci letke u kojima se objašnjava status Hrvatske u Jugoslaviji.

Podijeljen stav javnosti

Zrakoplov je iz SAD-a preletio Atlantik i sletio na Island, odakle je poletio prema Londonu. Otmičari su iznad Londona bacili letke, nakon čega su putovanje nastavili prema Parizu iznad kojeg su također bačeni leci. Avion je nakon toga sletio na pariški aerodrom Charles de Gaulle na kojem su se Bušić i ostali predali policiji.

1977. godine supružnici Bušić su zbog otmice i pogibije policajca, koji je poginuo prilikom pokušaja demontiranja podmetnute eksplozivne naprave, osuđeni na doživotnu kaznu zatvora. Ostali otmičari dobili su 30 godina zatvora, ali su u međuvremenu pomilovani i pušteni na slobodu.

Bušić je rođen 1946. u hercegovačkom selu Gorica, a na studiju i Beču je upoznao američku studenticu Julienne Eden Schultz s kojom se oženio i koja mu se pridružila u borbi za hrvatsku neovisnost. Mišljenje javnosti o njemu je podijeljeno. Dok ga jedni smatraju hrabrim domoljubom, drugi podsjećaju na njegove terorističke metode.