Uz zonu Lonići kod Bibinja niknut će srednja škola i hotel

Ono što smo zacrtali prije pet-šest godina, sad ostvarujemo, a bit će toga još – najavio je Nino Šimunić, načelnik Bibinja, na predstavljanju razvojnih perspektiva te općine županu Stipi Zrilićui njegovim suradnicima.

 Dovršena odvodnja

Bibinje se naočigled mijenja, dovršena je nulta faza odvodnje (zajednički projekt sa susjednim Sukošanom) u kojoj je već izgrađena kralježnica novog sustava odvodnje s glavnim ispustom i pročiščivačem, a sad slijedi spajanje prvih kuća i daljnje faze gradnje.

Za bibinjski turizam gradnja sustava odvodnje je ključan projekt, kao što je za rješavanje problema nezaposlenosti ključna gradnja poduzetničke zone Lonići.

Radovi na infrastrukturi u ovoj zoni s pogledom na more, na samom ulazu u luku Gaženicu, u završnoj su fazi. Probijene su ceste, ugrađen sustav odvodnje, vodovodna mreža, pripremljeno sve za dvije trafostanice.

– Infrastruktura će biti dovršena u lipnju, dosad utrošenih osam milijuna kuna dobili smo od prodaje terena (22 eura po metru četvornome). Od 47 parcela, već su 30 prodane, i tu će biti od CIOS-a do proizvodnje kreveta i betonskih elemenata, ima dosta skladišnog prostora i veliki je interes – kaže načelnik Šimunić.

Nema stajanja

No Bibinjci ne misle stati na zoni Lonići, koja ima 52 hektara; upravo dovršavaju dokumentaciju za zonu Gromica koja je na čak 125 hektara kod izlaza s brze ceste na Babindubu. Za ovu zonu veliki interes pokazuju ulagači u obnovljive izvore energije.

Župan Stipe Zrilić ne samo što je pohvalio sadašnje projekte, nego je najavio potporu Zadarske županije u gradnji srednje škole. Uz samu zonu Lonići predviđa se srednja škola za ugostiteljstvo i turizam, a tu bi trebao biti i hotel. Za taj projekt je već pripremljena dokumentacija.

Bibinje je uvijek bilo živahno mjesto, puno mladih, a ovi projekti će im omogućiti zapošljavanje – rekao je župan Zrilić.

Konkurencija zoni Crno?

Na novinarsko pitanje jesu li bibinjski projekti konkurencija velikoj zadarskoj zoni Crno, načelnik Šimunić je uzvratio kako Bibinje sve radi u okviru svojih katastarskih granica.

– Mi se brinemo o svom razvoju, krenuli smo u naše projekte, a u poslu nekad vrijedi ona narodna “Tko prvi, njemu djevojka” – rekao je Šimunić.